0°C
Mostar 6°C
Tuzla 4°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

28.02.2020 / 13:11 BiH - Potpisani sporazumi

Šta je delegacija iz ruskog Kolomna radila u I. Sarajevu i Trebinju

Šta je delegacija iz ruskog Kolomna radila u I. Sarajevu i Trebinju

Delegacija grada Kolomna iz Ruske Federacije koju su sačinjavali predstavnici moskovskog „Državnog socijalnog-humanitarnog univerziteta“, posjetila je Univerzitet u Istočnom Sarajevu s kojim su potpisli sporazum o saradnji koja podrazumijeva...

...razmjenu studenata, mobilnost akademskog osoblja, zajednički istraživački rad i razmjenu iskustava kada je riječ o visokom obrazovanju.


Rukovodilac Centra za međunarodno obrazovanje “Državnog socijalno-humanitarnog univerziteta” iz Moskovske oblasti Kolomna Kostjakova Larisa Nikolajevna izrazila je želju da se dva grada i univerziteta pobratime.

Pored oficijelnog dijela posjete Univerziteta u Istočnom Sarajevu, ruska delegacija je posjetila Vojničko groblje „Mali Zejtinlik“ na Sokocu kao i Hram Svetog mučenika Georgija na Ravnoj Romaniji.

Visoke ruske delegacije česti su gosti visokoškolskih ustanova u Bosni i Hercegovini, posebno u Banja Luci, Sarajevu, Bijeljini, Istočnom Sarajevu, Mostaru i Trebinju. Predstavnici ruskih univerziteta iz Moskve, Sank Peterburga, Voroženja, Kolomna, nude studentima i nastavnicima iz BiH stipendije za ljetne škole, obuke, usavršavanja i razmjene, a cilj je jasan, kreiranje malignog političkog uticaja na intelektualnu masu.


Također, cilj je staviti pod kontrolu većinu visokoobrazovnih ustanova, posebno nastavno osoblje i studenate kroz stipendiranje i razmjene, te instaliranje „pozitivnog“ imidža Ruske Federacije u Bosni i Hercegovini i pored činjenica koje govore suprotno.


S druge strane samo dan ranije, u Trebinju je ambasador Ruske Federacije u BiH Petar Ivancov otvorio izložbu „Put do Pobjede“, kao i Reviju ruskog filma posvećene 75. godišnjici Velike Pobjede. Pred čelnicima ove lokalne zajednice, ambasador Ivancov, još jednom je demonstrirao rusku „nadmoć“ i glorifikovanje njene istorije.


Gradonačelnik Trebinja Mirko Ćurić je ambasadoru Ivancovu poklonio “Gorski vijenac” na ruskom jeziku. Vrlo čudno i ponižavajuće je to da je gradonačelnik Trebinja pred ruskim ambasadorom se podičio čuvenim umjetničkim djelom druge države, odnosno Crne Gore.

U znak zahvalnosti, ambasador Ivancov je obećao „promociju“ Trebinja kao turističkog mjesta s posebnim akcentom na vjerski turizam, gdje je na svojstven način najavio i uticaj ruske pravoslavne crkve u Republici Srpskoj.

Pored toga, kroz kulturnu, vjersku, turističku i obrazovnu saradnju, Rusiji su širom otvorena vrata za ovladavanje ovim prostorima BiH posebno uzme li se u obzir činjenica da sve veći broj državljana Rusije, koji ne pitajući za cijene, kupuju atraktivne lokacije u Trebinju. Većina njih prodaju svoje nekretnine u Crnoj Gori, te se “naseljavaju” u Trebinju.

Nakon sastanka sa episkopom Zahumsko-Hercegovačkim vladikom Dimitrijem, ambasador Ivancov je obećao kako će Rusija uzeti učešće u projektu obnove crkve Svete Trojice u Mostaru.

Rusija je sve više i više prisutna u Bosni i Hercegovini, neki od njenih ciljeva su izgradnja gasovoda i vojne baze kreirajući na taj način rezervni strateški položaj za dalje širenje malignog uticaja.



(Vijesti.ba / epicentar.info)

Izdvajamo