13°C
Mostar 20°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 17°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

28.02.2020 / 12:13 BiH - Ilegalno boravili

Sarajevska policija u kući na Stupu pronašla 154 migranta

Sarajevska policija u kući na Stupu pronašla 154 migranta
Foto: Služba za poslove sa strancima

Inspektori Službe za poslove sa strancima i policijski službenici Uprave policije MUP-a pronašli su, u zajedničkoj akciji, 154 migranta koji su boravili u stambenom objektu na lokaciji Stupsko Brdo, čiji vlasnik nema dozvolu za pružanje usluga smještaja.

- Sprovedeni su u prihvatne centre, na obradu i utvrđivanje boravišnog statusa, obzirom da nisu imali identifikacijske dokumente kod sebe - saopćeno je iz Službe za strance.  

Poseban akcent kontrole bio je na pronalasku osoba koje se mogu dovesti u vezu s krivičnim djelima, izvršenim na području Kantona Sarajevo.

Medicinski timovi u prihvatnim centrima utvrdit će porijeklo fizičkih povreda koje su vidne kod određenog broja tih osoba. Bit će izvršeni i medicinski pregledi na zarazne i prenosive bolesti.

Zajedničke aktivnosti Službe za poslove sa strancima sa službenicima Uprave policije MUP-a KS imaju za cilj sprječavanje i sankcioniranje nezakonitog ponašanja migranata, pronalazak osoba u improviziranim   smještajnim kapacitetima koji nisu predviđeni za tu namjenu, naročito u urbanom području Sarajeva.

- U skladu sa Zakonom o strancima, prilikom kontrole, sačinjen je izvještaj o inspekcijskom nadzoru a vlasniku objekta uručen je prekršajni nalog. Obaviješteni su nadležni poreski i inspekcijski organi radi provođenja mjera iz njihove nadležnosti - navodi se.

Služba za poslove sa strancima poziva građane da prijave nelegalne smještajne kapacitete za boravak migranata, obzirom da to može utjecati na narušavanje sigurnosnog stanja i rizik je od zaraznih bolesti.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo