7°C
Mostar 13°C
Tuzla 10°C
Banja Luka 7°C
Bihać 3°C

28.02.2020 / 08:09 Politika - Zijad Bećirović

Međunarodna zajednica vodi 3:0 protiv Dodika

Međunarodna zajednica vodi 3:0 protiv Dodika
Foto: Vijesti.ba

Doc. dr. Zijad Bećirović, direktor Međunarodnog instituta za bliskoistočne i balkanske studije (IFIMES) Ljubljana, u intervjuu za Faktor govorio je o krizi u Bosni i Hercegovini, mogućem raspletu, ulozi međunarodne zajednice, eventualnom korištenju bonskih ovlasti...

Na pitanje kakav će biti rasplet krize u BiH - da li će se država zaštititi koristeći sve zakonom predviđene mehanizme ili će morati djelovati međunarodna zajednica, Vijeće za implementaciju mira ili Evropska unija, Bećirović kaže da to mora biti sinhroniziran proces.

- Milorad Dodik je "izvršilac radova". Ne treba zaboraviti da je Dodik, kao član reformskih snaga Ante Markovića dao svoj glas 9. januara 1992. godine, da bi nekoliko godina poslije umarširao u Banju Luku na NATO-ovim tenkovima, kaže Bećirović i dodaje:

- Dodika treba podsjetiti da je međunarodna zajednica sa 3:0 završila priču u vezi sa BiH. Prvo, sredinom 1995. godine vojno je porazila srpsku vojsku snažnom vojnom intervencijom, da bi se zatim potpisao Dejtonski mirovni sporazum u kojem je priznat i potvrđen državno-pravni kontinuitet BiH, odnosno njena državnost, a onda je u Haagu presuđeno kompletno srpsko rukovodstvo za najteže ratne zločine uključujući i genocid. Sada bi Dodik ponovo testirao spremnost međunarodne zajednice, a u unaprijed zna da bi rezultat na kraju bio 4:0, a četvrti rezultat bi mogao značiti i kraj Republike Srpske.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo