20°C
Mostar 25°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 22°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

27.02.2020 / 20:48 Politika - Visoki predstavnik

Inzko o sankcijama EU Dodiku: Pređena je crvena linija

Inzko o sankcijama EU Dodiku: Pređena je crvena linija
Foto: FENA - Vijesti.ba

Ustavni sud Bosne i Hercegovine zaključio je svojom presudom da je 1. mart Dan nezavisnosti BiH dok se to ne promijeni, kazao je večeras visoki predstavnik u BiH Valentin Inzko koji je prisustvovao svečanom prijemu u zgradi Predsjedništva BiH...

...organiziranom povodom proslave 28. godišnjice od kada je BiH stekla nezavisnost.

Podsjetio je da je poslije referenduma u Sloveniji i poslije referenduma u Hrvatskoj Evropska unija željela vidjeti šta se dešava u BiH i kakvu budućnost građani žele.

- Referendum je zato i organiziran 29. februara i 1. marta i oni koji su učestvovali u glasanju njih 99,7 posto glasalo je za samostalnost i nezavisnost BiH iako se kasnije to osporavalo - istaknuo je Inzko.

Poslije takvog rezultata građanskog "DA" nezavisnosti, 22. maja 1992. godine BiH je primljena u Ujedinjene nacije, zajedno sa Slovenijom i Hrvatskom te Inzko tvrdi da BiH ima pravo da slavi taj dan.

Na pitanje novinara kako postoje saznanja da Evropska komisija razmatra uvođenje sankcija članu Predsjedništva BiH i lideru Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Miloradu Dodiku, Inzko je podsjetio da je i ranije bilo problema, ali misli da se ovaj put prešla crvena linija kada jedan entitet kaže da neće poštovati odluke Ustavnog suda BiH.

Također, kazao je i to da nikakva odluka o sankcijama unutar Vijeća za implementaciju mira (PIC) iako postoji prilična saglasnost da je pređena crvena linija u posljednjem ponašanju Dodika.( Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo