8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

27.02.2020 / 13:06 BiH - Bh.organizacije

Brojne osude spaljivanja lutke s likom Martine Mlinarević

Brojne osude spaljivanja lutke s likom Martine Mlinarević
Arhiv / Vijesti.ba
Više organizacija civilnog društva iz Bosne i Hercegovine osudilo je spaljivanje lutke sa likom književnice i ambasadorice BiH u Češkoj Martine Mlinarević Sopta, na karnevalu u Mostaru 25. februara.

U njihovom zajedničkom saopćenju se navodi da "ovaj čin u Mostaru predstavlja čist primjer mizoginije i kršenje ljudskih prava jer poziva na ubistvo žene, što takođe predstavlja i zločin iz mržnje".

- Najoštrije osuđujemo spaljivanje lutke sa likom Martine Mlinarević i zahtijevamo od nadležnih institucija u Mostaru da u skladu sa zakonom kazne organizatora karnevala, te osude i spriječe ovakve događaje - poručile su organizacije, te pozvale svu javnost, akademsku zajednicu, organizacije civilnog društva, javne ličnosti i
medije na javno reagiranje i osudu ove i sličnih "pojava" u bh. društvu.

- Naše društvo nikako da prepozna ko su mu saveznici i saveznice, a ko neprijatelji i neprijateljice. Smatramo da je Martina Mlinarević Sopta heroina našeg vremena, te da niti jedna osoba ne zaslužuje da u javnosti bude metaforički spaljivana i osuđivana na ovakav način - navodi se u saopćenju.

U okviru medijske kampanje povodom obilježavanja 8. marta organizacije civilnog društva iz BiH zagovaraju prekid šutnje i poručuju da svi treba javno da reagiraju te glasno ukažu na problem i potraže pomoć - Oštra Nula, Radnička solidarnost, eTrafika.net, Centar za životnu sredinu, Helsinški parlament građana Banja Luka, БASOC, Put Pravde, Građanke za ustavne promjeneASOC, Put Pravde, Građanke za ustavne promjene, Centar za mlade KVART, Fondacija Udružene žene Banja Luka, Unsa Geto, Udruženje Amica Educa, Tuzlanski otvoreni centar, Femstil Centar, Sarajevski otvoreni centar, Mreža za izgradnju mira i Omladinski pokret "Revolt".

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo