8°C
Mostar 10°C
Tuzla 14°C
Banja Luka 14°C
Bihać 10°C

27.02.2020 / 09:35 Svijet - Demokratski predizbori

Sanders favorit za nominaciju, protukandidati ujedinjeni protiv njega

Sanders favorit za nominaciju, protukandidati ujedinjeni protiv njega
Bernie Sanders / Vijesti.ba
Bernie Sanders, samoprozvani demokratski socijalist i relativni pobjednik prva tri predizborna ciklusa, bio je meta napada svojih protukandidata tokom još jedne debate Demokratske stranke koja se ovoga puta održala u Charlestonu, ...

... u saveznoj državi Južnoj Karolini, koja ovoga vikenda održava predizbore, prenose Vijesti.ba.

“Čujem da neprestano spominjete moje ime večeras, baš me zanima zašto”, izjavio je Sanders, naslađujući se time što su ga njegovi protivnici prepoznali kao trenutnog favorita.

Ulozi su veliki. Južna Karolina, u kojoj se izbori održavaju u nedjelju 29. februara, samo tri dana prije superutorka, po svojoj demografskoj kompoziciji odgovara ukupnom prosjeku SAD-a, pa će kandidati u toj saveznoj državi Amerikancima morati dokazati svoj pobjednički potencijal, navodi se u analizi Euractiva.

Međutim, to na debati nikome nije pošlo za rukom. Sanders je odao dojam borbene, ali i konfliktne figure, tvrdoglavo braneći stavove koji su njegovi protukandidati opisali radikalnima. On nije učinio gotovo ništa kako bi pokušao pridobiti podršku umjerenih birača koji su istinski zabrinuti zbog njegovog otvorenog simpatiziranja ljevičarskih diktatora poput Fidela Castra.

Štoviše, ova je debata raskrinkala sve ranjivosti Bernieja Sandersa s kojima će se njegov izborni tim narednih dana morati ozbiljno pozabaviti.

“Vladimir Putin smatra da bi Donald Trump trebao biti reizabran, pa zato Moskva pomaže tebi, Bernie, da dobiješ nominaciju”, optužio ga je Bloomberg, jedan od mogućih protukandidata Bernieja Sandersa, uz kojeg se također vežu brojne kontroverze.

Bivšem američkom potpredsjedniku Joeu Bidenu su predizbori u Južnoj Karolini “biti ili ne biti”. U prve dvije savezne države ostvario je šokantno loš rezultat, zbog kojeg su ga mnogi u prvoj fazi kampanje otpisali, ali je njegov tim simpatizere uvjeravao da će se u Karolini, zbog povoljnije demografske kompozicije, vratiti u igru.

S druge strane, upravo bi se u toj saveznoj državi mogao prelomiti uspjeh donedavnog favorita Petea Buttigiega, koji bi zbog problematičnih odnosa s afroameričkim glasačima u Južnoj Karolini mogao ostati bez ijednog delegata. Njegova se popularnost, u toj državi, procjenjuje na ispod 10 posto.

Elizabeth Warren i Amy Klobuchar koriste gerilske metode kako bi svoje kampanje zadržale iznad površine. Warren, kandidatkinja tzv. progresivne struje, je tokom debate otvoreno pozvala Sandersove birače da glasaju za nju, zato što bi “bila bolja predsjednica od Bernieja”.

Ova je debata imala dvije specifičnosti. Prvo, kandidati su se prilično otvoreno borili za glasove Afroamerikanaca koji čine gotovo 30 posto stanovništva Južne Karoline. Rasprava je u jednome trenutku otišla toliko daleko, da je Pete Buttigieg morao istaknuti “kako se sedam bijelih ljudi na pozornici međusobno prepire oko toga ko bolje razumije rasnu diskriminaciju”. Drugo, kandidati su se međusobno takmicili oko pitanja ko ima bolji odnos s bivšim predsjednikom Barackom Obamom.

“Naša stranka je na korak od toga da nominira kandidata koji se smatra demokratskim socijalistom, ili njegova protukandidata koji je većinu svoje političke karijere proveo kao član Republikanske stranke”, zaključio je milijarder Tom Steyer, još uvijek jedan od kandidata, za kojeg malo ko može argumentirati da zaslužuje mjesto u utrci za Bijelu kuću.

Bernie Sanders je, bez ikakve dvojbe, trenutni favorit. No, umjereno krilo Demokratske stranke taj scenarij želi pod svaku cijenu spriječiti.
Bloomberg se sinoć ponudio kao praktična i umjerena alternativa Sandersu, istaknuvši da zahvaljujući svome bogatstvu može svim raspoloživim sredstvima napasti Trumpa tokom kampanje.

“Uvjeravam vas da niko iz redova umjerenih Demokrata, pa i Republikanaca, nikada ne bi glasao za Bernieja”, dobro je poentirao Bloomberg.

No, situacija na umjerenom krilu demokratske stranke toliko je neizvjesna da je nezahvalno, pa i nemoguće, prognozirati ko bi mogao biti protukandidat Sandersu, a kamoli Trumpu.

Demokrati su toliko zakomplicirali vlastite predizbore, da su izgubili energiju i stranačko jedinstvo u ključnoj fazi borbe protiv aktualnog predsjednika.

Odabir Sandersa ili Bloomberga bi, vrlo vjerovatno, Trumpu bez većih problema osigurao novi mandat. Crna je to prognoza za stranku koja se još uvijek nije u potpunosti oporavila od poraza 2016. godine.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo