°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.02.2020 / 21:01 Politika - Edin Ramić

Nepotrebna sjednica NSRS, Đukanović će doći 11. jula u Srebrenicu

Nepotrebna sjednica NSRS, Đukanović će doći 11. jula u Srebrenicu
Foto: Fena / Vijesti.ba
Poslanik Poslaničke grupe "Zajedno za BiH“ Edin Ramić ukazao je večeras da je nepotrebna današnja sjednica Narodne skupštine RS i pokretanje pitanja vitalnog interesa tog bh. entiteta na najavljenu posjetu predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini.

- To neće spriječiti predsjednika Đukanovića da dođe 11. jula u Srebrenicu na obilježavanje 25. godišnjice genocida i pomalo je nepotrebno da se danas time ovdje bavimo zbog nekih dnevno-političkih tema – naglasio je Ramić.

Podsjetio je i da se u prijedlogu deklaracije o položaju srpskog naroda u Crnoj Gori već raspravljalo u Narodnoj skupštini RS.

S druge strane, podsjetio je da se u dvorištu Fate Orlović još uvijek nalazi Srpska pravoslavna crkva, uprkos međunarodnj sudskoj presudi da se ona ukloni.

- S te strane nemamo nikakvu reakciju Srpske pravoslavne crkve, niti vlasti u RS-u, a rokovi su blizu - rekao je Ramić.

Dodao je da RS kao entitet omogućava sva prava Srbima, ali da su Bošnjaci i Hrvati diskriminisani.

- Bošnjaci u Crnoj Gori, kojih je manje od 10 posto, mogu izučavati nastavu na bosanskom jeziku, a u RS-u to ne mogu. Mogu bilo gdje drugo, ali ne mogu u RS-u – kazao je Ramić.

Kada je u pitanju, Sporazumu o statusu između BiH i EU o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu (Frontex), Ramić je rekao da je skupštinska rasprava i o tome nepotrebna.

- BiH ima mogućnost da u svakoj fazi kaže na kojoj graničnoj liniji ti članovi agencije mogu doći i ni na koji način ne postoji mogućnost da oni ugroze interese BiH, kao što se to ovdje pokušava predstaviti – dodao je Ramić.

Upozorio je da se na taj način problem neće riješiti, nego da se samo može produbiti ukoliko se odbija saradnja s EU.

- Ukoliko je problem ovog sporazuma samo to što je došao kao prijedlog ministra iz prošlog saziva Vijeća ministara BiH, onda je apsurdno da mi zbog toga štitimo vitalni nacionalni interes RS – kazao je Ramić.

Izrazio je nadu da će biti manje ovakvih posebnih sjednica.

Dodik na posebnoj sjednici Narodne skupštine RS traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.

Te dvije tačke usvojene su bez konsenzusa na sjednici Predsjedništva BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo