17°C
Mostar 21°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 19°C
Bihać 19°C
Powered by Dark Sky

26.02.2020 / 16:57 Politika - Maske su pale

Izetbegović: Vučić je izjavom o Banja Luci priznao agresiju

Izetbegović: Vučić je izjavom o Banja Luci priznao agresiju
Foto: Fena / Vijesti.ba
Predsjednik SDA Bakir Izetbegović prokomentarisao je izjavu predsjednika Srbije Aleksandra Vučića  koji je kazao "je l' mislite da treba da budemo najslabiji, da nam onda kada vama treba kažete: pogledajte kako ste vojnički slabi, nemojte da pustimo neke ...

... protiv vas, kao 1995. kada je zamalo pala Banja Luka".  

- Veoma je znakovita njegova izjava o Banjoj Luci kojom je priznao agresiju na BiH. Šeher Banja Luka nije srbijanski grad. Bolje neka razmisli kako je JNA, koja je bila jedna od najjačih vojski u Evropi, došla u situaciju da bježi. Kako se desilo da Armija Republike BiH, nastala u teškim okolnostima, dođe pred vrata Banje Luke. Armija RBiH nije izgubila nijednu bitku te 1995. godine. I o tome treba razmisliti - rekao je.
Izetbegović je i dodao:

- Odgovor na separatizam mora biti zajednički, sa HDZ-om koji mora biti zajedno s nama. Tu je Tužilaštvo BiH, koje može da hapsi, mi to ne možemo. I OHR treba reagovati, ustvari trebao je reagovati kada je Dodik kazao da će završiti posao Radovana Karadžića.Ministar sigurnosti BiH i lider SBB-a komentirao je i izjave Aleksandra Vučića.

-    To je ta tzv. škola politike ''toplo-hladno''. Također, kao BiH, kao ljudi koji imaju svako svoj dio odgovornosti, apsolutno smo raspoloženi da imamo dobrosusjedske odnose, da gradimo te dobrosusjedske odnose, ali izjave miješanja u unutrašnje stvari BiH kroz ohrabrivanje nečega što se zove ili je na ivici separatizma, kroz nedostatak volje da se ogradi od izjava pojedinih srpskih lidera, neovisno o tome da li su iz vlasti ili opozicije, a, nažalost, često vidimo da su stavovi SNSD-a i SDS-a identični, govori da gospodin Vučić ima problema sa svojim preciznim stajalištima. Mi ih nemamo i znat ćemo da odgovorimo na svaki izazov - rekao je Radončić.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo