9°C
Mostar 11°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 10°C

26.02.2020 / 14:04 Politika - PSBiH

Poslanici kritikovali rad VSTV-a

Poslanici kritikovali rad VSTV-a
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) prihvatio je zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, razmatra po...

 ...hitnom postupku, nakon čega je obavljena poslanička rasprava o samom tekstu zakona.

Zamjenica Predsjedavajućeg Predstavničkog doma Borjana Krišto (HDZBiH) je, diskutirajući o predloženom zakonu, kazala da tokom diskusije o proceduri niko nije spomenuo da je ovu instituciju uspostavo Ured visokog predstavnika, odnosno OHR i međunarodne organizacije.

Po njenim riječima, sve što bi neko tada izgovorio bilo je direktno „želite se miješati u pravosuđe“.

- Kada je to naopravljeno, to je bila jedna institucija kojom su se mnogi ponosili - navela je Krišto.

Kada je pitanju VSTV, Krišto kaže da ono nije dalo efekte i nije opravdalo ciljeve i „na to nitko od nas ne može ni na kakav način preuzeti odgovornost“.

- Za to trebaju preuzeti odgovornost oni koji su inicirali ovakvu uspostavu. I ovaj zakon, unatoč svim našim nezadovoljstvima kad je u pitanju rad i funkcioniranje VSTV-a, neće dati rezultate koje mi želimo. Ja osobno želim samo uspostavu neovisnog, profesionalnog, apolitičnog, učinkovitog pravosuđa, u kojem će svaki građanin pred zakonom biti jednak - navela je Krišto.

Po njenim riječima, predloženi zakon se odnosi samo na jedan mandat, te zato misli da nije imala nikakvog smisla hitna procedura.

Predsjedavajući Kluba poslanika SDA Adil Osmanović je kazao da se iz diskusije poslanika vidi da se svi slažu da nešto treba mijenjati kada je u pitanju i pravosuđe i VSTV, a vrlo je mali broj onih koji su bez neke jake argumentacije pokušali da brane VSTV.  

Po njegovim riječima, Zakon o VSTV-u je potpuno jasan i u njemu stoji da „Vijeće kao nezavisni i samostalni organ ima zadatak da obezbijedi nezavisno, nepristrasno i profesionalno pravosuđe“.

- Mi smo odbili izvještaj o radu VSTV-a za 2017. i 2018. godinu i samim tim smo dali snažnu poruku VSTV-u da nismo zadovoljni njegovim radom i da oni ustvari nisu odgovorili zadatku koji je pred njih postavio Zakon o VSTV-u - kazao je Osmanović.

Poslanica Alma Čolo (SDA) je navela da „da bi pravosudni sistem u jednoj državi bio nezavisan i nepristrasan i organ koji bira taj pravosudni sistem treba da bude nezavisan i nepristrasan, i to stoji u Zakonu o VSTV-u“.

- Ali pod nezavisnošću i nepristrasnošću se podrazumijeva i utisak koji taj sistem ostavlja u javnosti. Da li u javnosti taj sistem stvarno ostavlja utisak da je nezavisan i nepristrasan? U ovom slučaju mislim da VSTV takvu percepciju nema u javnosti i zbog toga je potrebno smijeniti ovaj sastav VSTV-a - smatra Čolo.        

Poslanik Zlatan Begić (Demokratska fronta) je kazao da predloženi zakon jeste temporalnog karaktera, te da „nema tu sistemskih rješenja“.

- Na jednoj od prošlih sjednica sam najavio da će Klub poslanika Demokratske fronte u redovnu zakonodavnu proceduru uputiti prijedlog izmjena i dopuna Zakona o VSTV-u. Taj prijedlog zakona će sadržavati sistemska rješenja kada je riječ o ovoj problematici - najavio je Begić.      

Poslanik Zukan Helez (SDPBiH) je kazao da će podržati ovo zakonsko rješenje „jer kako kažu ako ne donesemo na vrijeme, može biti pravna anarhija“.

- Ovo sad što imamo, ovo je dobrim dijelom gore od pravne anarhije. Znamo svi kako je uspostavljen VSTV i u početku je to i ličilo na nešto, dok ljudi nisu shvatili da su jednostavno otuđeni centar moći, da nema niko utjecaj na njih. Što je veća tragedija, oni su pod direktnim političkim utjecajem - ustvrdio je Helez.

Poslanik Nermin Nikšić (SDPBiH) je kazao da je jedna od činjenica da su reformu pravosuđa u BiH predvodili i donosili ključne odluke predstavnici međunarodnih institucija.

Dodao je da potpuno podržava da treba uvesti reda, razriješiti pitanja i izbora VSTV-a. Smatra da je vrlo važno da uđu „studiozno u rješavanje ovih problema“, te da se proba doći do zakonskih rješenja koja realno mogu proći, a koja će uvesti reda i u izbor i formiranje VSTV-a, njihove nadležnosti, ali i u izbor čelnika tužilaštava.

Predsjedavajući Kluba poslanika Srpski klub Nenad Stevandić je, komentirajući predloženi zakon, kazao da ovaj zakon u ovoj formi „pravi od nas ljude koji ćemo se sutra posvetiti da mi lobiramo po sudovima da prođe neko naš u VSTV“.

- Zato sam rekao da je rješenje strukturalni dijalog, rješenje je novi zakon, rješenje je da biramo i sudije i tužioce i VSTV ako treba, da ih potvrđujemo u parlamentima, da to vratimo tamo gdje postoji izvorni suverenitet onih koje je narod izabrao - naveo je Stevandić.    

Poslanik Jasmin Emrić (A-SDA) je tokom diskusije rekao „da su se predstavnici i svi članovi pravosudnih organa ponašali odgovorno i onako kako je to utvrđeno ovim  zakonom, mi ne bi imali danas ovu tačku dnevnog reda“.

- Međutim kako to nije bilo tako, došlo se u situaciju da građani ove države nemaju povjerenje u pravosudne institucije i općenito u pravosudni sistem, što znači da se neke stvari moraju mijenjati, a treba se mijenjati ono što je uzrokovalo takvo stanje - smatra Emrić.     

Predsjedavajući Kluba poslanika HDZ-a BiH Nikola Lovrinović je kazao da poslanici te stranke nisu govorili o dobrom stanju u pravosuđu, niti su branili stanje u pravosuđu, niti u VSTV-u, nego su govorili da ovo ne treba donositi po hitnom postupku.     

Poslanik Branislav Borenović (PDP) je kazao kako misli da su se svi složili da je stanje u pravosuđu izuzetno loše i da o tome govore skoro na svakoj sjednici parlamenta.

Nakon što je okončana rasprava o Prijedlogu zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH, u sadašnjem sastavu, koji je predložio poslanik Dragan Mektić (SDS), poslanici su bez rasprave 'prešli' više zakonskih prijedloga, a o svakom od njih će se izjašnjavati na kraju sjednice.      


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo