8°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

26.02.2020 / 13:23 Obrazovanje - Resorna ministrica

Trivić: Učešće RS-a kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024.

Trivić: Učešće RS-a kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024.
Foto: Vijesti.ba

Ministrica prosvjete i kulture Republike Srpske (RS) Natalija Trivić najavila je da će taj resor provesti ciklus PISA testiranja u 2021. godini, zajedno s ostalim obrazovnim sistemima u Bosni i Hercegovini, ali da će zahtijevati da vaspitno-obrazovni sistem RS...

...bude vidljiv na listi međunarodnih testiranja i u izvještaju o rezultatima.

-Sumarno prikazani rezultati za BiH nam ne mogu poslužiti kao ocjena uspješnosti niti osnov za kreiranje razvoja jer RS ima svoj vaspitno-obrazovni sistem i nastavne planove i programe. Stoga Ministarstvo prosvjete i kulture zajedno s Pedagoškim zavodom planira učešće RS kao nezavisnog obrazovnog sistema u PISA testiranju 2024. godine“, rekla je Trivić nakon razgovara s direktoricom Odjela za odnose s javnošću Ambasade Sjedinjenih Američkih Država u BiH Allyson Algeo.

Trivić je potvrdila da RS učestvuje u međunarodnim projektima u skladu sa svojim ustavnim i zakonskim nadležnostima u oblasti obrazovanja, saopćeno je iz entitetskog Ministarstva prosvjete.

Konstatirano je, navodi se u saopćenju da je obrazovanje ključno za razvoj društva, da je neophodno stalno raditi na razvoju učeničkih kompetencija te da je važno učešće u međunarodnim projektima.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo