14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 16°C

26.02.2020 / 12:54 Ljepota i Zdravlje - Richard Gauss

Beč ulaže u vrhunsku zdravstvenu zaštitu

Beč ulaže u vrhunsku zdravstvenu zaštitu
Foto:Eurocomm-PR Sarajevo

U Beču postoji vrhunska medicina za sve.

Izjavio je to, prije nekoliko sedmica, direktor bečkog zdravstvenog fonda Richard Gauss i napomenuo da je „cilj bečke zdravstvene politike osigurati optimalnu medicinsku njegu za sve građanke i građane Beča,neovisno o primanjima, dobi, porijeklu ili spolu."

Važan doprinos medicini u Beču daje Medicinsko-naučni fond gradonačelnika Grada Beča.

Radi se dobrotvornoj organizaciji čije je osnivanje prije 40 godina inicirao tadašnji gradonačelnik Leopold Gratz.

Tako je, zahvaljujući fondu u protekloj godini u Beču, dodijeljeno ukupno 885.359,10 eura za 51 medicinsko-naučni projekt. U okviru inicijative se subvencioniraju naučni projekti bečkih doktora iz javnog i privatnog zdravstvenog sektora te Medicinskog univerziteta u Beču 'MedUni Wien'. Dosad je 1.460 projekata subvencionirano s ukupno 33,4 miliona eura.

- Za subvencioniranje značajnih naučnih projekata iz medicine u 2020. godini fokus će biti na temama kao što su integrisana zaštita, komunikacija doktora s pacijentima, ranjive skupine pacijenata poput migranata, osoba s invaliditetom i nezaposlenih osoba, rodne razlike u komunikaciji, analiza strukture pacijenata te upravljanje kvalitetom iz perspektive osoblja i pacijenata - saopćila je Eurocomm-PR Sarajevo, Mreža za međunarodnu komunikaciju Grada Beča.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo