7°C
Mostar 12°C
Tuzla 9°C
Banja Luka 9°C
Bihać 9°C
Powered by Dark Sky

26.02.2020 / 10:38 Politika - Banja Luka

Nastavljena redovna sjednica Narodne skupštine RS-a

Nastavljena redovna sjednica Narodne skupštine RS-a
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Raspravom o Nacrtu zakona o zaštiti prava na suđenje u razumnom roku danas je u Banjoj Luci nastavljena 9. redovna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske.

Poslanici će danas na redovom zasjedanju raditi do 14 sati, a tri sata nakon toga trebalo bi da počne posebna sjednica na zahtjev člana Predsjedništva BiH iz RS Milorada Dodika u vezi s dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH bez konsenzusa.

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem Frontexa na bh. granici ugrožen vitalni interes RS.

Na dnevnom redu redovnog zasjedanja je i Nacrt zakona o posredovanju u prometu nepokretnosti, koji je novina u pravnom sistemu tog bh. entiteta i kojim se po prvi put uređuju uslovi za obavljanje posredovanja, prava i obaveze posrednika i nalogodavaca u prometu nepokretnosti.

Osnovni razlog za donošenje ovog zakona je obezbjeđenje pravne sigurnosti za građane i pravna lica u korištenju usluga posrednika u prometu i zakupu nepokretnosti.

Na dnevnom redu redovne sjednice su dva prijedloga zakona poslanika Milana Petkovića, čijim usvajanjem bi trebalo da se ukine "bijeli hljeb" za funkcionere u RS.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo