16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

26.02.2020 / 10:14 BiH - Vrijednost 109 000

UIO: Oduzet rezani duhan, parfemi i airsoft oprema

Službenici Uprave za indirektno oporezivanje u nekoliko odvojenih akcija na području Lukavca, GP Rača i GP Orašje oduzeli su raznu robu u vrijednosti 109.000 KM.

Ovlaštena službena lica Uprave za indirektno oporezivanje, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla na osnovu ranijih operativnih saznanja, a u suradnji sa policijskim službenicima MUP TK-a, PU Lukavac, izvršili su pretres putničkog vozila, a sve u skladu sa instrukcijom Tužilaštva BiH i Suda BiH. Prilikom izvršenih pretresa pronađeno 106 kg sitno rezanog duhana bez akciznih markica koje izdaje Uprava za indirektno oporezivanje.

Na osnovu ranijih operativnih saznanja službenici UINO, Grupa za sprječavanje krijumčarenja i prekršaja, Regionalni centar Tuzla, izvršili su detaljan pregled autobusa na GP Rača koji je došao iz Republike Srbije. Tom prilikom u različitim bunkerima otkrivena je skrivena roba i pronađeno je 1740 parfema različiti renomiranih robnih marki (Armani, Gucci, Hugo Boss i Tom Ford).

Prilikom redovnih provjera prometa roba i putnika na GP Orašje u putničkom motornom vozilu pronađena je veća količina neprijavljene robe tj. airsoft oprema. Protiv fizičkih lica bit će poduzete zakonom predviđene mjere i radnje.

Vrijednost privremeno oduzete robe u tri navedene akcije iznosi 109.000 KM, a protiv počinioca opisanih nezakonitosti, shodno odredbama Zakona o carinskim prekršajima BiH, pred nadležnim sudom, bit će podnesen zahtjev za pokretanje prekršajnog postupka. Prilikom provođenja spomenutih aktivnosti korištena je specijalizirana oprema za pregled vozila, donirana putem programa EXBS od strane Vlade SAD.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo