1°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

26.02.2020 / 09:04 Svijet - 15 osoba u kritičnom stanju

U protestima u Indiji poginulo 19 osoba, sukobile se hindu i muslimanske grupe

U protestima u Indiji poginulo 19 osoba, sukobile se hindu i muslimanske grupe
Foto: PTI - Vijesti.ba

Najmanje 19 osoba je poginulo u nasilnim protestima u Indiji zbog novog zakona o državljanstvu, tokom kojih su se sukobile hindu i muslimanske grupe.

Zvaničnik bolnice u New Delhiju rekao je Reutersu da je 15 pacijenata u kritičnom stanju.

Policija je koristila suzavac, dimne granate i gumene metke, ali je imala problem da razdvoji mase ljudi koji su bacali kamenje jedni na druge.

Sukobi, koji su se dešavali tokom zvanične posjete američkog predsjednika  Donalda Trumpa Indiji , izbili su između hiljada demonstranata za i protiv novog zakona o državljanstvu, koji je donijela prohinduistička vlada premijera Narendre Modija.

Nasilje je izbilo jučer na više područja u sjeveroistočnom dijelu prijestonice, samo nekoliko kilometara od mjesta na kojem su Trump i indijski premijer Modi imali sastanak, prenosi Reuters.

Crni dim digao se u nebo nakon što su demonstranti zapalili prodavnice voća i povrća i muslimansko svetilište u oblasti Badžanpur na sjeveroistoku New Delhija, rekli su svjedoci.

Indiju potresa nasilje otkako je parlament u decembru odobrio novi zakon o državljanstvu, koji omogućava brzo sticanje državljanstva za neke vjerske manjine rođene u inostranstvu, ali ne i za muslimane.

Kritičari tvrde da je zakon nije naklonjen muslimanima i da podriva seklularni ustav Indije.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo