7°C
Mostar 12°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 13°C
Bihać 4°C

25.02.2020 / 22:46 BiH - Maloumnici na djelu

Na karnevalu u Mostaru spaljena lutka s likom Martine Mlinarević

Na karnevalu u Mostaru spaljena lutka s likom Martine Mlinarević
Foto: Avaz - Vijesti.ba

Na mostarskom karnevalu večeras je spaljena lutka s likom Martine Mlinarević, književnice i bosanskohercegovačke veleposlanice u Češkoj, piše Klix.ba.

Organizacijski odbor karnevala u mostarskom naselju Centar 2 prije spaljivanja lutke je obrazložio kako je glavni krivac za ovogodišnje nedaće optužena "Bukaču Huzurpator", koja asocira na lik Martine Mlinarević.

Organizator kaže da se radi o dvadesetogodišnjoj tradiciji

Predsjednik Karnevala u mostarskom naselju Centar 2 Božidar Puljić naglašava kako ovo nije spaljivanje lika i djela Martine Mlinarević kao osobe, nego kao pojave koja je vezana uz nju.

Organizatori ističu da tradiciju karnevala i spaljivanja na lomači lika osobe koja se proglasi krivom za svako zlo tijekom godine, navedena udruga njeguje već 20 godina u Mostaru i na satiričan način govori o problemima u društvu.

"Mi smo spalili i lika gradonačelnika i predsjednika vlade i brojne druge u satiričnoj formi, ali nikada kao osobu", rekao je Puljić.

Predsjedavajući Predsjedništva BiH Željko Komšić lani je bio glavna tema i inspiracija građanima u Čapljini i Ljubuškom te je u Čapljini tako spaljena lutka s njegovim likom.

Mlinarević reagirala

Na ovaj događaj reagirala je i sama meta događaja, Martina Mlinarević.

"Kad mislis da si vidio sve...i dozivio sve. U Mostaru spalili mene na karnevalu. Ono kad si kriv za svo zlo sto je pogodilo Hercegovinu i Mostar zadnjih godina.


Dakle ne mogu ja sebi naraditi PR-a, koliko mi ga hercegovacki maloumnici mogu dzabe napraviti. Fala braco!" napisala je Mlinarević na Facebooku.



(Vijesti.ba)

Izdvajamo