16°C
Mostar 19°C
Tuzla 17°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

25.02.2020 / 18:16 Politika - Član Predsjedništva BiH

Džaferović: SDA neće glasati za Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda

Džaferović: SDA neće glasati za Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda
Foto: Vijesti.ba

Član Predsjedništva BiH Šefik Džaferović komentirao je Prijedlog zakona o izboru sudija Ustavnog suda BiH, koji je danas upućen u redovnu parlamentarnu proceduru.

"Dok traje blokada institucija BiH, dok traje bojkot institucija BiH, dok raju ultimatumi, SDA neće učestvovati ni u kakvim razgovorima i pregovorima vezano za strukturu Ustavnog suda BiH. Onog momenta kad prestanu blokade, kada institucije počnu da rade, u okviru realizacije preporuka Evropske komisije vezano za kandidatski status BiH. Tamo je 14 preporuka. S ciljem realiziranja svih 14 preporuka, SDA je spremna da uđe u razgovore i o tom pitanju. I naravno u sklopu reforme Ustava i u skopu reforme ukupnog pravosudnog sistema u Bosni i Hercegovini, jer sudije Ustavnog suda BiH koje imenuje predsjednik Evropskog suda za ljudska prava su dio dejtonske ravnoteže i nije ih moguće isključiti iz Ustavnog suda, a da se BiH ne osiguraju neki drugi mehanizmi koji će joj garantirati funkcionalnost", kazao je.

Džaferović je kazao da SDA neće glastati za taj Prijedlog u trenutnim okolnostima.

"Ja moram prvo da pogledam sadržaj tog Prijedloga. Mi uopće se nismo bavili sadržajem tog Prijedloga jer prvo napraviti preduvjete da razgovaramo o tome", istakao je.

Smatra da oni koji su započeli ovu krizu su shvatili da se to njima neće isplatiti.

"Pa i onima koje oni predstavljaju i da će što je prije moguće odlučutu da budu konstruktivni, da poštuju institucije ove zemlje i da rade svoj posao u institucijama ove zemlje u skladu sa Ustavom i zakonom", kazao je Šefik Džaferović.(Vijesti.ba / N1)

Izdvajamo