6°C
Mostar 12°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 5°C
Bihać 4°C
Powered by Dark Sky

25.02.2020 / 18:14 Regija - Testirane 44 osobe

U Sloveniji svi testovi na koronavirus negativni

U Sloveniji svi testovi na koronavirus negativni
Foto: Agencije - Vijesti.ba

U Sloveniji su do 16 sati u utorak testirane 44 osobe na novi koronavirus i svi su rezultati negativni, objavilo je na Twitteru slovensko ministarstvo zdravstva, a liječnička komora poziva na uspostavu mreže specijaliziranih ambulanti za testiranje i liječenje. 

 U državi za sada nema nijednog pacijenta zaraženog koronavirusom, objavilo je, a to su ranije potvrdile i dvije najveće bolničke ustanove u Sloveniji, ljubljanski  i mariborski klinički centar.

 U mariborskom kliničkom centru uvedena je potpuna zabrana posjeta, ali ne zbog bolesti nego iz preventivnih razloga, zbog situacije u sjevernoj Italiji, gdje je najveći broj zaraženih u Europi.

 Slovenska liječnička komora u utorak je pozvala državne vlasti na uspostavu posebnih "ulaznih točaka", odnosno mreže specijaliziranih ambulanti po cijeloj državi za pacijente sa sumnjom na infekciju novim virusom COVID-19.

 Komora je priopćila da se ovih dana liječnici i stomatolozi žale da Slovenija na razini primarnog zdravstva nije pripremljena na širenje zaraze, niti ima mjere za brzo i učinkovito djelovanje u prevenciji širenja koronavirusa.

 Stoga predlažu uspostavu mreže "ulaznih" ambulanti u koje bi se javljali oni sa sumnjom da su inficirani i ondje testirali, a brisovi bi se slali u odgovarajuće laboratorije.

 Takav sustav omogućio bi bolju, bržu i djelotvorniju obradu pacijenata sa sumnjom na koronavirus, smatra Komora.

 Mreža takvih ambulanti trebala bi biti javno objavljena za cijelu državu, dodaje.

 Mediji javljaju da se zbog nastavka povećanja broja oboljelih u sjevernoj Italiji takve kritike najviše javljaju u primarnom zdravstvu na zapadu Slovenije jer je vjerojatnost da se koronavirus najprije proširi u tom području veća, prenosi Hina.(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo