7°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 12°C
Bihać 9°C

25.02.2020 / 17:44 BiH - Sarajevo

Predstavnički dom PSBiH sutra o više zakonskih prijedloga

Predstavnički dom PSBiH sutra o više zakonskih prijedloga
Foto: FENA - Vijesti.ba

Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine (PSBiH) sutra bi na sjednici trebalo da razmatra zahtjev poslanika Dragana Mektića da se Prijedlog zakona o prestanku mandata Visokog sudskog i tužilačkog vijeća (VSTV) BiH,...

...u sadašnjem sastavu, razmatra po hitnom postupku.

Predlagač je u obrazloženju, između ostalog, naveo da je jedan od razloga za predlaganje tog zakona “vraćanje povjerenja javnosti u pogledu rada nosilaca pravosudnih fuпkcija”.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o ombudsmenu za ljudska prava BiH, čiji je predlagač Vijeće ministara BiH.

Vijeće ministara BiH ranije je utvrdilo prijedlog tog zakona u cilju jačanja uloge ove institucije u promociji ljudskih prava, stvaranja uvjeta za uspostavljanje kvalitetnog dijaloga s nevladinim sektorom, akademskom i međunarodnom zajednicom i unapređenja finansijske nezavisnosti.

Trebao bi biti razmatran i Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona o finansiranju institucija BiH, koji je također  predložilo Vijeće ministara BiH, a kojim se predviđa uspostava budžetskog inspektorata u okviru Ministarstva finansija i trezora.

Na dnevnom redu bi trebalo da se nađu i prijedlozi izmjena i dopuna Zakona o patentu, Zakona o Sudskoj policiji BiH te Zakona o sistemu državne pomoći u BiH, koje je predložilo Vijeće ministara BiH.

Poslanici bi u prvom čitanju trebali razmatrati Prijedlog zakona o izmjenama i dopunama Zakona BiH o izvršenju krivičnih sankcija, pritvora i drugih mjera, koji je predložilo Vijeće ministara BiH, kao i Prijedlog zakona o dopuni Zakona o lijekovima i medicinskim sredstvima, čiji su predlagači poslanici Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović.

Pred poslanicima bi se trebao naći i Prijedlog zakona o izmjenama Zakona o plaćama i naknadama u institucijama BiH, predlagača Mirjana Marinković Lepić i Predrag Kojović, s mišljenjem Komisije za finansije i budžet, kao i Prijedlog zakona o izmjeni i dopunama Zakona o državnoj službi u institucijama BiH, predlagača poslanika Damir Arnaut, s mišljenjem Ustavnopravne komisije.

Predviđeno je i razmatranje više izvještaja, informacija, odluka, poslaničkih inicijativa kao i davanje saglasnosti za ratifikaciju nekoliko sporazuma i ugovora.

Na samom kraju sjednice pred poslanicima bi se trebali naći materijali s oznakom „povjerljivo“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo