11°C
Mostar 17°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 15°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

25.02.2020 / 16:30 BiH - Ministar sigurnosti BiH

Radončić: Poboljšati materijalni položaj i uvjete rada policije

Radončić: Poboljšati materijalni položaj i uvjete rada policije
Foto: MSB - Vijesti.ba

Ministar sigurnosti Bosne i Hercegovine Fahrudin Radončić sastao se danas u Sarajevu sa rukovodstvom Saveza sindikata policijskih organa u Bosni i Hercegovini, predvođenim Draganom Krvavcem.

Razgovarano je o problemima sa kojima se suočavaju policajci na državnom nivou, prvenstveno kada su u pitanju uslovi rada i njihove plaće.

Predstavnici Sindikata su posebno naglasili da su plaće policajaca sa državnog nivoa mnogo niže u odnosu na druge policijske agencije, iako se suočavaju sa najvećim sigurnosnim izazovima i posebno su opterećeni migrantskom krizom.

Naveli su i da ne posjeduju adekvatnu uniformu za ove izazove te su ukazali na važnost da se što prije stavi u upotrebu ranije usvojeni pravilnik koji bi omogućio nabavku kvalitetne opreme za rad na terenu, čuvanje granice i sigurnost svih građana.

Također, razgovarano je o problemu penzionisanja policajaca sa državnog nivoa koji imaju prebivalište u RS zbog neusklađenosti zakona u ovoj oblasti.

Radončić je istakao da će nastaviti da podržava zahtjeve Sindikata koji se odnose na osiguranje boljih uslova za rad i materijalnog položaja policijskih službenika, saopćeno je iz Ministarstva sigurnosti BiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo