7°C
Mostar 8°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

25.02.2020 / 16:18 Svijet - 150 povrijeđeno

Deset poginulih u protestima u New Delhiju tokom posjete Trumpa

Deset poginulih u protestima u New Delhiju tokom posjete Trumpa
Foto: Agencije - Vijesti.ba

Najmanje deset osoba je poginulo i oko 150 ih je povrijeđeno u sukobima suprotstavljenih grupa u indijskoj prijestolnici New Delhi, potvrdio je u utorak policijski službenik Anil Mittal.

Demonstracije su okarakterizirane kao najsmrtonosnije otkad su prije dva mjeseca počeli protesti protiv novog zakona o državljanstvu. Neredi su izbili u sjeveroistočnom dijelu grada između hiljada ljudi koji su demonstrirali za i protiv novog zakona o državljanstvu.

Demonstracije su izbile zbog kontroverznog zakona o državljanstvu. Zakon o izmjenama i dopunama zakona o državljanstvu (CAA) - za koji kritičari kažu da je antimuslimanski - izazvao je masovne proteste od kada je donesen prošle godine, a neki od njih su postali nasilni. Ali demonstracije u Delhiju do sada su bile mirne.

Sukobi se dešavaju u četvrtima s muslimanskom većinom na sjeveroistoku Delhija, oko 18 kilometara od centra glavnog grada, gdje je Trump održao sastanke s indijskim liderima, diplomatama i privrednicima.

Policija je upotrijebila suzavac i dimne bombe boreći se protiv učesnika protesta koji su bacali kamenje i rušeći metalne barikade, a zapalili su i vozila i benzinsku pumpu, javio je BBC.

- Neki od povrijeđenih imaju rane od vatrenog oružja - kazao je doktor u bolnici Guru Teg Bahadur u New Delhiju Rajesh Kalra.

Ti sukobi dogodili su se u ponedjeljak, ali napetosti u dijelovima grada zadržale su se i u utorak, dok su škole u nekim područjima ostale zatvorene zbog najava novih protesta. Najmanje pet stanica metroa u gradu bilo je zatvoreno.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo