10°C
Mostar 12°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 15°C
Bihać 11°C

25.02.2020 / 16:10 Svijet - Izraelski premijer

Netanyahu objavio planove gradnje 3.500 novih domova na Zapadnoj obali

Netanyahu objavio planove gradnje 3.500 novih domova na Zapadnoj obali
Foto: Vijesti.ba

Uz manje od sedmicu dana do održavanja izbora, izraelski premijer Benjamin Netanyahu objavio je u utorak da će poduzeti korake ka gradnji 3.500 novih domova na Zapadnoj obali.

Ti domovi trebaju se izgraditi u kontroverznoj zoni E-1 između Jerusalema i naselja Ma'aleh Adumim, javili su izraelski mediji. Glasnogovornica Netanyahuove stranke Likud objavila je to na stranačkom skupu, ali nije pružila više detalja.

Zona E-1 posebno je osjeetljiva tema u izraelsko-palestinskim odnosima jer bi ona praktično presjekla Zapadnu obalu na dva dijela.

Planovi izgradnje u toj zoni ranije  su izazizvali  međunarodno zgražanje, uključujuči i bure protesta u Evropi.  Kritičari tvrde da  plan prijeti teritorijalnom integritetu buduće palestinske države

Izrael je osvojio Zapadnu obalu u Šestodnevnom ratu u 1967., i nju smatra okupiranom teritorijom veći dio međunarodne zajednice.

Od objave bliskoistočnog mirovnog plana Trumpove administracije, koji bi dao  Izraelu zeleno svijetlo da proširi suverenitet na više od 30 posto Zapadne obale, ukuljučujući i sva izraelska naselja, Netanyahu je pod pritiskom da ih anektira prije izbora zakazanih za 2. mart.

Prošle je sedmice Netanyahu objavio planove o gradnji hiljada domova za jevrejske mještane istočnog Jerusalema. Nabil Abu Rudineh, portparol palestinskog  predsjednika Mahmouda Abbasa, upozorio je tada da će Netanyahuovi pokušaji da pridobije glasove desničara na štetu palestinskih prava pojačati napetosti i izazvati novo nasilje, prenosi dpa.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo