16°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

25.02.2020 / 15:14 Politika - Skupštinski Kolegij

Posebno zasjedanje NSRS na Dodikov zahtjev sutra u Banjoj Luci

Posebno zasjedanje NSRS na Dodikov zahtjev sutra u Banjoj Luci
NSRS / Vijesti.ba
Posebna sjednica Narodne skupštine Republike Srpske, na zahtjev člana Predsjedništva BiH Milorada Dodika u vezi s dvije odluke usvojene u Predsjedništvu BiH, bit će održana sutra poslijepodne u Banjoj Luci, odlučio je skupštinski Kolegij.

Dodik traži da se entitetski parlamentarci izjasne da li je najavljenim dolaskom predsjednika Crne Gore Mile Đukanovića u BiH, te raspoređivanjem stranih pripadnika na bh. granici, ugrožen vitalni interes RS.
 
Kolegij je za ovu sjednicu utvrdio Prijedlog dnevnog reda s jednom tačkom: Izjašnjenje o izjavama člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske o proglašenju Zaključka i Odluke Predsjedništva Bosne i Hercegovine, usvojenim na 9. redovnoj sjednici održanoj 19. februara 2020. godine, veoma štetnim po vitalne interese Republike Srpske.

U pitanju je Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Zaključak o utvrđivanju zvanične posjete predsjednika Crne Gore Mila Đukanovića Bosni i Hercegovini, 2. i 3. marta 2020. godine, bez konsenzusa usvojen na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, "veoma štetna po vitalne interese RS".

Dodik traži i da entitetski parlamentarci potvrde da je Prijedlog odluke o potvrđivanju Izjave člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske, po kojoj je Odluka o prihvatanju Sporazuma o statusu između Bosne i Hercegovine i Evropske unije o aktivnostima koje provodi Agencija za evropsku graničnu i obalnu stražu na teritoriji Bosne i Hercegovine, bez konsenzusa usvojena na 9. redovnoj sjednici Predsjedništva Bosne i Hercegovine, održanoj 19. februara 2020. godine, “veoma štetna po vitalne interese RS”.

Po Ustavu BiH, Narodna skupština RS-a razmatra izjavu srpskog člana Predsjedništa BiH. Ukoliko u roku od deset dana od dana proslijeđivanja Izjave Narodna skupština RS dvotrećinskog većinom potvrdi Izjavu, osporeni Zaključak Predsjedništva BiH ne stupa na snagu.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo