°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

24.02.2020 / 22:15 BiH - Općina Novi Grad Sarajevo

Nastavljena izgradnja separatne kanalizacione mreže u Kodžinoj i ulici Vejsila Čurčića u Švrakinom Selu

Općina Novi Grad Sarajevo nastavlja realizaciju višemilionskog projekta izgradnje kanalizacione mreže u mjesnoj zajednici „Švrakino Selo - 2“. U toku je 3. faza izgradnje separatne kanalizacione mreže u ulicama Kodžina i Vjesila Čurčića, gdje će se ...

... raditi oko 300 metara duplog kanalizacionog cjevovoda. Vrijednost radova koje finansira Općina Novi Grad iznosi nešto više od 260.000 KM.

Radovi se izvode etapno, odnosno prvo će se raditi dionica u Kodžinoj ulici, kako ne bi došlo do obustave saobraćaja u obje ulice. Tako će se za vrijeme trajanja radova u Kodžinoj ulici, saobraćaj odvijati ulicom Vejsila Čurčića i obrnuto.

Vršit će se ugradnja visokokvalitetnih hobas cijevi, a potom i priključenje stambenih objekata na novoizgrađeni kanalizacioni sistem. Potom će radovi biti nastavljeni u ulici Vejsila Čurčića, a nakon što se radovi završe pristupit će se asfaltiranju saobraćajnica.

U proteklom periodu u ovom dijelu Švrakina Sela položeno je oko 880 metara cjevovoda za feklanu i oborinsku kanalizaciju. Radovi su se izvodili u 2016. i u 2018. godini. Za te radove iz općinskog budžeta izdvojeno je oko 313.000 KM. U ulici Vejsila Ćurčića, izgrađeno je 300 metara oborinske i 250 metara fekalne kanalizacione mreže, za šta je iz općinskog budžeta izdvojeno 200.000 KM. U Kodžinoj ulici ranije je izgrađeno 330 metara fekalne i kišne kanalizacione mreže, a za te radove izdvojeno je 113.000 KM. Priključenje stambenih objekata na novoizgrađenu mrežu, kao i nadzor nad izvođenjem radova vršilo je Kantonalno javno komunalno preduzeće „Vodovod i kanalizacija“.

Riječ je o važnom infrastrukturnom projektu, značajnom za veliki broj stanovnika koji su godinama imali problem sa improviziranom kanalizacionom mrežom, koja je prouzrokovala puno problema u ljetnom i zimskom periodu, te je izazivala i pojavu klizišta.

Izgradnja separatne kanalizacione mreže u ovom dijelu Švrakinog Sela nastavak je velikog i skupog projekta koji se radi fazno. Općina je osigurala Glavni projekat separatne kanalizacione mreže u ulicama Kodžina i Vejsila Čurčića projektovane dužine 4.518 metara kanala DN 300 mm i 54 metra DN 400 mm. Procijenjena investicijska vrijednost cijelog projekta je oko 2,5 miliona KM. Izgradnja mreže vrši se fazno shodno finansijskim mogućnostima.
 

(Vijesti.ba)

Izdvajamo