21°C
Mostar 27°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 21°C
Bihać 22°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Osmić: Sve podsjeća na '91.godinu, Vučić poput Karadžića

Osmić: Sve podsjeća na '91.godinu, Vučić poput Karadžića
Foto: Vijesti.ba
Glavni generatori krize i nestabilnosti u regionu su Aleksandar Vučić, predsjednik Srbije, njegova desna ruka Milorad Dodik, član Predsjedništva BiH i lider SNSD-a, i Srpska pravoslavna crkva (SPC).

Poručio je ovo u razgovoru za Vijesti.ba bivši ministar odbrane Bosne i Hercegovine Zekerijah Osmić.

U BiH djelimično ugrožen i mir

Aktuelnu političku i sigurnosnu situaciju u našoj zemlji i regionu ocijenio je vrlo zabrinjavajućom i najrovitijom još od 1991. godine, te dodao kako smatra da je u BiH čak djelimično ugrožen i mir.

- Sve ovo apsolutno me podsjeća na 1991. godinu, kada su Karadžić i njegovi saradnici govorili kako su Srbi tobože ugroženi u bivšoj Jugoslaviji. Sada i Vučić tvrdi isto - da su Srbi ugroženi u BiH, Crnoj Gori, Sjevernoj Makedoniji i na Kosovu - kaže nam Osmić.

Opasnim ocjenjuje činjenicu da po mnogim pitanjima vrlo slične stavove imaju Dodik i Vučić, kojem nikada ne manjka podrške iz Rusije, pa čak ni iz najmnogoljudnije zemlje svijeta Kine.

- A kad se sve to uzme u obzir, s pravom možemo kazati da građani u BiH itekako trebaju biti zabrinuti za mir i sopstvenu sigurnost i stabilnost - ustvrdio je Osmić.

Dodaje da ni građani FBiH odavno nisu sigurni, jer prilikom ulaska u Srbiju "budu hapšeni na osnovu nekakvih imaginarnih spiskova o tobožnjoj krivnji u proteklom ratu".

- Hapšenje Osmana Osmanovića na granici Srbije pokazuje koliko smo nesigurni. Dok on leži u srbijanskim kazamatima, ja se pitam ko je sljedeći - poručio je Osmić.

Također je opasnom potencirao činjenicu da sve Dodikove poteze svesrdno podržava i predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović.

- Ne treba tu biti puno pametan - Srbi kažu da neće učestvovati u odlučivanju u organima BiH, dok Hrvati istovremeno ne dozvoljavaju konstituisanje Vlade FBiH zbog nedonošenja Izbornog zakona BiH po volji HDZ-a. I u suštini sad imamo situaciju da o budućnosti BiH razmišlja samo trećina stanovništva, odnosno samo jedan narod - navodi Osmić.

Upozorava i na opasno naoružavanje naših susjeda s istoka i zapada - Srbije i Hrvatske - na šta se u određenom smislu ugledala i Republika Srpska.

- Srbija se naoružava avionima iz Rusije, a nedavno je predstavila i borbena vozila. Sličnu situaciju imamo i u RS-u, čija je Žandarmerija s nekoliko hiljada dugih cijevi naoružana poput neke oružane sile. I zaista me ne bi iznenadilo da je vlasti RS-a uskoro izvedu na entitetsku granicu, uz opravdanje kako se tako samo brane od proširenja FBiH - dodaje Osmić.

Dodik odavno prešao crvenu liniju

Osvrnuo se i na skorašnju izjavu visokog predstavnika Valentina Inzka, koji je rekao da Bonske ovlasti neće upotrijebiti sve dok se ne pređe crvena linija.

- Ta crvena linija već je odavno pređena. I ja nisam prvi koji kaže da su države koje ovdje delegiraju Inzka odavno zaboravile na BiH - potcrtava Osmić.

Naglašava da veoma ozbiljno treba shvatiti sve Dodikove izjave, a naročito onu kojom prijeti secesijom RS-a - "koja je već krenula na put izlaska iz BiH, s kojeg nema povratka".

Podsjetivši da u Sarajevu djeluju štabovi NATO-a i EUFOR-a, koji su zaduženi za čuvanje mira i održavanje ovdašnje stabilnosti, Osmić je mišljenja da bi bh. političari, barem oni patriotski nastrojeni, trebali okupiti sve medije i otići u posjeti tim štabovima.

- A onda bi ih sasvim otvoreno trebali upitati: "Gospodo u štabovima, pa jeste li vi svjesni i spremni za sve ono što bi se moglo dogoditi usljed ovakvog opasnog Dodikovog djelovanja?" - napomenuo je Osmić.

Naš sagovornik ističe i da bi se u slučaju neke "ne d'o Bog situacije" - poput recimo pokušaja otcjepljenja RS-a, ljudstvo u Oružanim snagama (OS) BiH podijelilo na tri segmenta, te se samim tim usljed nedostatka kapaciteta FBiH ne bi mogla sama ni odbraniti.

- Dakle, ostali bismo potpuno goloruki, kao i 1991. godine, kada smo gledali unaokolo i govorili: "Ma nije mir ugrožen, nikoga mi ne diramo, pa neće niko ni nas" - konstatuje Osmić.

Osim Vučića, glavnog generatora krize u regionu, i njegove desne ruke u BiH - Milorada Dodika, Osmić navodi da u svemu tome nije nevina ni SPC.

- Na sastanku s predstavnicima Srba iz zemalja regiona pored Vučića s jedne strane sjedio patrijarh Irinej, a s druge strane Dodik. Vidjeli smo i da se svi nemiri u Crnoj Gori prave putem SPC-a, koja je i u BiH, pa i u još nekim državama počela organizovati skupove podrške. Apsolutno sam siguran da je i SPC uključena u ovu opasnu Vučićevu politiku i da je ona u potpunosti na njegovoj strani - zaključuje Osmić u razgovoru za Vijesti.ba.


D.K.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo