4°C
Mostar 8°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 5°C
Bihać 3°C

24.02.2020 / 20:00 BiH - Razgovor za Vijesti.ba

Crnković: Jedinstven stav o Trgovskoj gori budi tračak nade

Crnković: Jedinstven stav o Trgovskoj gori budi tračak nade
Foto: Vijesti.ba
Mario Crnković iz nevladine organizacije Green team iz Novog Grada žestoki je borac protiv gradnje otpada koji Hrvatska planira graditi na Trgovskoj gori.

Crnković u razgovoru za Vijesti.ba kaže kako je jednoglasan dogovor koji su političari sa svih nivo BiH postigli oko protivljenja gradnje pomenutog otpada pokazatelj kako bi zapravo ozbiljni političari i trebali raditi u interesu građana bez obzira na njihove političke razlike.

„Slučaj Trgovske gore je veoma dobar primjer da se sve razlike mogu i moraju prevazići kada je interes građana u pitanju. U jednu ruku, žalim što je ovo jedan od rijetkih primjera, te što je ovakav povod, ali u drugu ruku ovako nešto budi tračak nade da ipak stvari mogu biti drugačije u Bosni i Hercegovini“, kaže Crnković.

On dodaje kako bi politika uvijek trebala biti u službi građana.

„Politika je mehanizam koji treba da služi građanima, te se nadamo da će Trgovska gora, borba za Unu i živote svih nas koji živimo u ovoj regiji biti pozitivan primjer, gdje će ega svih relevantnih aktera, eventualna neslaganja u drugim temama kao i politički poeni, biti stavljeni u drugi plan jer je ovo tema koja zahtijeva odgovornost prije svega prema generacijama koje dolaze, a tek onda prema poslu koji je pred nama u bližoj budućnosti“, ističe on.

On dodaje kako Hrvatska u ovom momentu nema namjeru odustajati od Trgovske gore, što jako jasno potvrđuju kako nezvanične informacije koje dobijaju, tako i zvanični dokumenti u koje su imali i u koje imaju uvid.

„Praktično su već sada rezervisana sredstva za deminiranje terena oko lokacije gdje je planirano odlagalište, da bi se anulirao jedan od argumenata Bosne i Hercegovine koji se direktno referisao baš na to minsko polje. Sudeći po ulaznim informacijama od pojedinaca kojima je to bliska oblast, kao i svako minirano područje, to područje je moguće očistiti, međutim samo po sebi biće popriličan izazov za one koji to budu radili zbog uslovno rečeno neplanskog postavljanja, vremenskog perioda koji je prošao i samih kretanja tla na tom području. Samo minirano područje je tehnički gledano jedan od manje važnih argumenata za nas, obzirom da se određenim naporima može anulirati, ali to samo po sebi pokazuje odlučnost Hrvatske da nastavi u skladu sa dosadašnjim aktivnostima“, kaže Crnković.



Mario Crnković ističe da sama svijest građana i predstavnika vlasti o realnoj opasnosti koja nam prijeti kontinuirano raste, zbog čega su uistinu zadovoljni, međutim i dalje je stava da može i mora bolje.

„Za pozitivan primjer možemo uzeti to što su nam se na protestima u Novom Gradu pridružilo više desetina građana Lukavca i Tuzle koji su praktično putovali na drugi kraj države, da nas podrže u borbi za zdravu životnu sredinu. Međutim, tu je i druga strana medalje, tako da nerijetko u pogođenim lokalnim zajednicama imamo slučajeve tipičnih bh. sindroma, apatije, obeshrabrenosti i generalno krive percepcije stvari praćenih izjavom "ne možemo mi protiv Hrvatske, ona je u EU". Pa baš zato što je dio EU, ima teret više da ispoštuje pravne i ekološke principe, baš to članstvo i ratifikacija obavezujućih konvencija (ne pričam o neobavezujućim) su naša snaga više u ovom slučaju“, kaže naš sagovornik.

Dodaje kako naš najveći kamen spoticanja možemo biti sami sebi, niko drugi.

„Međutim dok god su građani svjesni veličine problema, te zahtijevaju od svojih biranih predstavnika (bili oni dio vlasti ili ne) da reaguju u cilju iznalaska pozitivnog rješenja, možemo biti sigurni da ćemo se ove borbe sjećati po dobru, kao pobjede svih nas nad interesima onih koji bi žrtvovali živote ljudi zarad novca“, kaže Crnković.

Kada su u pitanju dalji planovi njegovog tima u borbi protiv gradnje odlagališta, Crnković kaže da su, obzirom kako raspolažu informacijom da glavni zagovarači Trgovske gore kao odlagališta RAO, namjeravaju izdvojiti oko 90.000(!) puta veći novčani iznos za angažman PR agencije nego što Green team ima godišnji budžet sa svim projektima, svjesni s čim se susreću.

„Na jednoj strani je grupa aktivista koja se ne libi reći NE RAO, a na drugoj strani novac. Mi nemamo problem sa tim, svako ima svoj način, te ne ulazimo u to kakve usluge očekuju od takve agencije kada joj daju toliki novac. Ono što je od ogromne važnosti za nas je to da borba protiv ovog problema bude dovoljno smisleno razgranata, iz jednostavnog razloga da bi smo minimizirali mogućnost da se različitim vrstama pritisaka na pojedinca, grupu ili bilo kog relevantnog aktera, negativno utiče na našu zajedničku borbu“, kaže on.

U narednom periodu ćemo lansirati internet portal gdje ćemo objediniti sve dostupne i relevantne informacije o Trgovskoj gori, te nastaviti sa terenskim predavanjima na ovu temu i pristunošću sa ovom temom prije svega na području sjeverozapadne BIH kao primarno ugroženog područja“, zaključio je Mario Crnković u razgovoru za Vijesti.ba.


H.LJ.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo