5°C
Mostar 9°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 8°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 17:14 Regija - Srbijanski radikali

Mehanizam odlučio: Vjerica Radeta i Petar Jojić idu u Hag

Mehanizam odlučio: Vjerica Radeta i Petar Jojić idu u Hag
Vjerica Radeta / Vijesti.ba
Žalbeno vijeće Mehanizma za krivične sudove u Hagu potvrdilo je odluku sudije da se Vjerici Radeti i Petru Jojiću za optužbe o nepoštovanju suda sudi u Hagu.

Odnosno, sudiće im se u Hagu,a ne u Srbiji, kako je ranije bilo odlučeno.

Ovom odlukom koja je danas saopštena iz Mehanizma, odbijena je žalba Srbije izjavljena prošlog ljeta na odluku koju je nakon ponovnog odlučivanja donio 13. maja novi sudija u ovom predmetu Liu Daćun koji je tada poništio raniju odluku da se ovaj predmet ustupi na suđenje Srbiji.

Istom odlukom, koja je sada potvrđena, naloženo je da se Jojić i Radeta uhapse i izruče Hagu.

Žalbeno vijeće u obrazloženju odluke konstatovalo je da sudija pojedinac nije počinio nijednu grešku u svojoj odluci.

Prva odluka iz 2018. godine, kojom je bilo odlučeno da se Jojiću i Radeti sudi u Srbiji poništena je po žalbi "prijatelja tužilaštva", koji je isticao da su ključni svjedoci u ovom predmetu izjavili da neće svjedočiti ukoliko suđenje bude bilo u Srbiji zbog "zabrinutosti za svoju bezbjednosti i bezbjednost svojih porodica".

Funkcioneri SRS Radeta i Jojić optuženi su za nepoštovanja suda, odnosno, da su navodno zastrašivali, prijetili i nudili mito svjedocima u slučaju protiv predsjednika SRS-a Vojislava Šešelja.

U pitanju su dva svjedoka pod pseudonimima W1 i W2 koji su, prema tvrdnjama haškog tužilaštva, bili pod pritiskom da svjedoče u korist Šešelja i da su za to od Srpske radikalne stranke uzeli novac.

Srbija je prethodno u više navrata izrazila spremnost za suđenje ovog predmeta, garantujući fer i pravičnost postupka i adekvatnu zašitu svjedoka.

U junu 2018. turski sudija Ajdin Sefa Akaj odlučio da se slučaj preda Srbiji i tada je ukinuo nalog za hapšenje Jojića i Radete koji je bio na snazi od 2015. godine.

Sudiji Akaju Savet Bezbjednosti nije produžio mandat u Mehanizmu, a na njegovo mjesto u decembru 2018. godine je imenovan sudija Li Dakin, prenosi Tanjug.

Tužilaštvo u Hagu protivilo se prebacivanju predmeta sprskom pravosuđu, i po njegovoj žalbi je u decembru 2018. godine odlučeno da se to pitanje ponovo razmotri.

Srbija je 2015. godine odbila da uhapsi i izruči Jojića i Radetu Haškom tribunalu pošto su srpski pravosudni organi konstatovali da nema uslova za njihovo izručenje, jer ni statut Savjeta bezbjednosti Ujedinjenih nacija o radu Tribunala, kao ni srpski Zakon o saradnji sa Haškim tribunalom ne predviđaju krivično djelo za koje se terete.

Nakon što je slučaj iz Haškog tribunala po njegovom zatvaranju 31. novembra 2017. prešao u Mehanizam, sudije tog suda su zaključile da je u interesu pravde i ekspeditivnosti da se ovaj slučaj prebaci državi na čijoj je teritoriji izvršeno krivično djelo - a to je Srbija.

Nakon toga sudija pojedinac je zadužen za koordimaranje predmeta i konkretne odluke.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo