-6°C
Mostar -1°C
Tuzla -3°C
Banja Luka -2°C
Bihać -3°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 15:59 Politika - Predsjedništvo BiH

Komšić i Sattler: Prisustvo stranih sudija zaštita od neustavnog djelovanja

Komšić i Sattler: Prisustvo stranih sudija zaštita od neustavnog djelovanja
Foto: Vijesti.ba
Predsjedavajući Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željko Komšić primio je u radnu posjetu njegovu ekselenciju Johanna Sattlera šefa Delegacije Evropske unije u Bosni i Hercegovini i specijalnog predstavnika Evropske unije u Bosni i Hercegovini.

Tokom sastanaka razgovarano je o Mišljenju Europske komisije o zahtjevu Bosne i Hercegovine za članstvo u Europskoj uniji, odnosno o ispunjavanju 14 mjera kako bi se stekli uvjeti za dodjelu kandidatskog statusa.

Zajednički je konstatirano da u proteklih godinu dana, veoma malo je urađeno na ispunjavanju 14 mjera iz Mišljenja Europske komisije, te da u tom pogledu treba akcenat staviti na Vijeće ministara i Parlamentarnu skupštinu Bosne i Hercegovine, kao tijela na kojima je najveći teret zadataka koji proizlaze iz Mišljenja Europske komisije.

Razgovarano je i o učešću stranih sudaca u Ustavnom sudu Bosne i Hercegovine, te je zajednički ocijenjeno da njihovo prisustvo predstavlja zaštitu od svakog izvan ustavnog djelovanja, te da je veoma značajna uloga inostranih sudaca u najvišem sudskom tijelu Bosne i Hercegovine.

Sagovornici su također razgovarali  o pokretanju socio-ekonomskih reformi u Bosni i Hercegovini.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo