15°C
Mostar 20°C
Tuzla 18°C
Banja Luka 18°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 15:45 BiH - Resorno ministarstvo

Kvalitet zraka u KS: Nema uslova za proglašenje epizode 'Pripravnost'

Kvalitet zraka u KS: Nema uslova za proglašenje epizode 'Pripravnost'
Foto: Ilustracija - Vijesti.ba

 Iz Ministarstva prostornog uređenja, građenja i zaštite okoliša Kantona Sarajevo (KS) je saopćeno da su jučer konstatovane povećane vrijednosti PM10 iznad graničnih, ali da u isto vrijeme nisu dostignuti uslovi predviđeni Planom interventni...

 ...mjera za proglašenje epizode "Pripravnost".

Iz ovog ministarstva su se oglasili s obzirom na to da još nije otklonjen kvar na serveru, zbog kojeg nije u funkciji prikaz koncentracija zagađujućih materija u zraku na web stranici monitoringa kvaliteta zraka http:/kvalitetzraka.ba.

Navode da su današnjim praćenjem koncentracija zagađujućih materija u zraku zabilježene prosječne dnevne vrijednosti do 8 sati - Vijećnica 49, Otoka 88, Ilidža 136 i Ilijaš 153 µg/m3.

U isto vrijeme, prema prognozi Federalnog hidrometeorološkog zavoda danas i sutra se očekuje oblačno vrijeme, a od srijede i padavine, uz prisustvo jačeg vjetra, što će uslovljavati pad koncentracija zagađujućih materija u zraku.

Iz Ministarstva također preporučuju građanima da prate zvanične informacije o izmjerenim koncentracijama zagađujućih materija koje će biti plasirane putem sredstava informisanja, kao i da postupaju u skladu sa datim stručnim preporukama, saopćeno je iz Službe za protokol i press KS. 


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo