°C
Mostar 10°C
Tuzla 13°C
Banja Luka 14°C
Bihać 12°C

24.02.2020 / 15:42 BiH - Potvrđeno za Vijesti.ba

Ambasador Matanović: Vanredno u Italiji, među zaraženim nema državljana BiH

Ambasador Matanović: Vanredno u Italiji, među zaraženim nema državljana BiH
Foto: Vijesti.ba
Među preminulim i zaraženim osobama od korona virusa u Italiji nema državljana BiH, potvrdio je za Vijesti.ba ambasador naše zemlje u Italiji Slavko Matanović.

“Prema našim saznanjima, a na osnovu redovnih kontakata koje Ambasada BiH u Rimu i Generalni konzulat u Milanu imaju sa službama Civilne zaštite pri Vladi Republike Italije, u čijoj nadležnosti je upravljanje kriznom situacijom u vezi sa epidemijom, za sada nema državljana Bosne i Hercegovine koji su zadržani u karantinu, ili su hospitalizirani pod sumnjom da su zaraženi korona virusom”, kazao je Matanović za Vijesti.ba.

Ambasador Matanović kaže kako je Ministarsko vijeće Republike Italije proglasilo vanredno stanje u trajanju od šest mjeseci iz razloga povećanog zdravstvenog rizika po stanovništvo usljed širenja korona virusa.

“Trenutno je 219 osoba zaraženo korona virusom u pet regija Italije. U Lombardiji 167, u Venetu 27, Emilija Romagna 18, Piemonte 4 i Lazio 3”, kazao nam je ambasador BiH u Rimu.

On nam je potvrdio da je pet osoba preminulo od posljedice zaraze ovim virusom, dok je jedna izliječena.

“To je zasad. Ako dobijemo informaciju da je neko od bh. državljana involviran, blagovremeno ćemo obavijestiti javnost”, zaključio je ambasador BiH u Italiji Slavko Matanović u razgovoru za Vijesti.ba.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo