30°C
Mostar 35°C
Tuzla 25°C
Banja Luka 24°C
Bihać 24°C
Powered by Dark Sky

24.02.2020 / 08:18 Obrazovanje - Nihad Fejzić

Veterinarski fakultet pozvan u Američku asocijaciju veterinarskih fakulteta

Veterinarski fakultet pozvan u Američku asocijaciju veterinarskih fakulteta
Foto: Veterinarski fakultet

Dekan Veterinarskog fakulteta u Sarajevu Nihad Fejzić boravio je sa saradnicima sa sarajevskog fakulteta i predstavnicom banjalučkog veterinarskog instituta u naučnoj posjeti prestižnim američkim univerzitetima, pod čijem okrilju su najkvalitetniji veterinarski fakulteti Cornell i Colorado. 

Posjeta je realizovana u sklopu implementacije projekata "Jačanje kapaciteta u BiH za kontrolu zaraznih bolesti životinja", koji je sa 800.000 KM podržala Agencija za atomsku energiju Ujedinjenih nacija. 

- Imajući u vidu da je posjeta realizovana pod pokroviteljstvom Agencije za atomsku energiju Ujedinjenih nacija, vodili smo razgovore o budućoj  saradnji i naše američke kolege su dale podršku daljem razvoju naučnih i istraživačkih kapaciteta Veterinarskog fakulteta Sarajevo. Pozvani smo da pristupimo u članstvo Američke asocijacije veterinarskih fakulteta - kazao je za Fenu Fejzić.

Cornell je, kako pojašnjava Fejzić, drugi vrednovani fakultet u svijetu iz oblasti veterinarskih nauka, a budžet mu je osam puta viši od budžeta Kantona Sarajevo. Taj se fakultet nalazi u gradu Ithaca u New Yorku i postoji gotovo 150 godina. Gostujuća ekipa iz BiH na toj je visokoškolskoj instituciji imala priliku da bude dio tima najmodernijeg Dijagnostičkog centra u svijetu. 

Tom prilikom je Veterinarski fakultet Univerziteta Cronell donirao dodatnu vrijednu  opremu za molekularnu laboratoriju sarajevskog fakulteta, a razmijenjena su i iskustva na koji način biti efikasniji u kontroli bolesti životinja.

Delegacija iz Bosne i Hercegovine održala je brojne sastanke i posjetila laboratorije, a to je bila prilika za razgovar i razmjenu mišljenja i iskustava o načinu funkcionisanja, finansiranju te komunikacijama koje imaju sa državnim i federalnim institucijama.

Sličan program bio je i na Colorado univerzitetu, gdje su održani sastanci sa predstavnicima državnih i federalnih epidemioloških službi.

- Delegacija od četiri stručnjaka koju sam predvodio boravila je u naučnoj posjeti najmoćnijim centrima za kontrolu bolesti životinja u SAD-u, na Cornell i Colorado državnom fakultetu. Spremnost zemalja za ranu, brzu i preciznu dijagnostiku zaraznih bolesti životinja, naročito onih koje mogu biti prenosive na ljude, u današnjem vremenu je prioritet. Nažalost svjedočimo negativnim i poražavajućim posljedicima tih bolesti - podvukao je Fejzić.

On naglašava da je delegacija iz Bosne i Hercegovine tokom posjete kolegama u SAD-u uvidjela mogućnosti razvoja novog koncepta koji bi se mogao primijeniti u BiH, ustanovio bi biosigurnosni okvir sa kreiranjem boljih uvjeta za razvoj stočarstva i proizvodnju hrane.

Dekan Veterinarskog fakulteta, govoreći o saradnji s Agencijom za atomsku energiju UN-a, ističe da je ta ustanova Veterinarskom fakultetu u Sarajevu i Veterinarskom institutu u Banjaluci donirala prošle godine najmoderniju opremu za molekularnu dijagnostiku zaraznih bolesti životinja, a dio opreme trebao bi biti dopremljen u Sarajevo u narednim danima.


(Vijesti.ba /FENA)

Izdvajamo