5°C
Mostar 11°C
Tuzla 8°C
Banja Luka 9°C
Bihać 5°C

23.02.2020 / 21:06 Svijet - 42,57 posto

Odziv na izborima u Iranu najniži od proglašenja Islamske Republike

Odziv na izborima u Iranu najniži od proglašenja Islamske Republike
Foto: Agencije / Vijesti.ba
Odziv na parlamentarnim izborima u Iranu bio je 42,57 posto, izjavio je danas iranski ministar unutrašnjih poslova Abdolreza Rahmani Fazli.

Riječ je o najnižem odzivu na parlamentarnim izborima u Iranu od proglašenja Islamske Republike 1979. godine, javlja Al Jazeera Balkans.

"Održali smo izbore iako je u zemlji bilo različitih incidenata", rekao je ministar Fazli na konferenciji za novinare.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei optužio je ranije danas neprijateljsku propagandu da je preuveličavajući prijetnju od koronavirusa pokušala da odvrati ljude od glasanja.

Iako je u subotu objavljeno da je odziv na izborima, na kojima je pravo glasa imalo 58 miliona Iranaca bio veliki, a iranski zvaničnici izjavili da je to pokazatelj da aktuelna vlast uživa podršku, agencija AP navodi da slab odziv na birališta može da ukaže na nezadovoljstvo iranskim rukovodstvom i sistemom u zemlji, prenijela je Beta.

Prema podacima ministarstva unutrašnjih poslova, na svim parlamentarnim izborima u zemlji od 1979. odziv je premašio 50 posto.

Al Jazeerin reporter Assed Baig koji izvještava iz Teherana rekao je da je mala izlaznost za politički establišment u Iranu "vrlo neugodna".

"Znali smo da će ovi izbori biti kontroverzni jer je Vijeće gardista, tijelo koje pregledava kandidate, diskvalificiralo hiljade kandidata, uključujući 81 sadašnjeg zastupnika u Parlamentu. Uprkos tome što su vrhovni vođa i predsjednik Hassan Rouhani izašli kako bi potaknuli ljude da glasaju, oni jednostavno nisu izašli", rekao je.

Iranski vrhovni vođa ajatolah Ali Khamenei, koji je u petak rekao da je glasanje "vjerska dužnost", za nisku izlaznost na izborima okrivio je "negativnu propagandu" o novom koronavirusu.

"Ova negativna propaganda o virusu počela je prije nekoliko mjeseci i postajala je sve veća uoči izbora - rekao je Khamenei, navodi se na njegovog službenoj stranici.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo