4°C
Mostar 9°C
Tuzla 6°C
Banja Luka 6°C
Bihać 5°C

23.02.2020 / 20:00 BiH - Posrnuli gigant

Ministar Džindić: Najbolja opcija je stečaj “Aluminija”

Ministar Džindić: Najbolja opcija je stečaj “Aluminija”
Nermin Džindić / Vijesti.ba
Da će Skupština dioničara “Aluminija” odbiti ponudu izraelsko-kineskog konzoricija “Abraham grupacije” za unajmljivanje dijela pogona ovog preduzeća, bilo je jasno u četvrtak, kad je Vlada Federacije na sjednici u Mostaru učinila to zbog, ...

... kako je rečeno, niza nejasnoća, tehničkih grešaka i spornih dijelova ugovora.

Besplatna struja

Na sjednici Skupštine, podsjetimo, opunomoćenik Vlade FBiH, koja je najveći pojedinačni vlasnik “Aluminija” sa 44 posto kapitala, glasao je protiv ugovora, kao i većina predstavnika malih dioničara, dok je za ponudu, zanimljivo, glasao predstavnik Republike Hrvatske, koja drži 12 posto kapitala.

Iz “Abraham grupacije”, kako je obznanio resorni federalni ministar Nermin Džindić, zatražili su šest uvjeta.

Pod broj jedan, u svom konačnom memorandumu, kako su ga nazvali, ovi su ulagači tražili da “Aluminij industries”, novoosnovana kompanija, čiji proces registracije nije okončan, ima besplatnu električnu energiju najmanje pet godina?!

Bilo je to sasvim dovoljno za resorno ministarstvo i Vladu u cijelosti da odbiju takvu ponudu i donesu odluku o neprihvatanju. Ipak, ponovo će pozvati “Abraham grupaciju” da predloži novi model saradnje.

S druge strane, ugovorom o unajmljivanju dijela pogona nije se tražila besplatna električna energija, ali je potpuno neprihvatljiv za Vladu, a pokazalo se i za male dioničare, bio ponuđeni mjesečni najam od 30.000 KM.

“Aluminiju” je prije osam mjeseci isključena struja zbog duga “Elektroprivredi HZHB” od skoro 300 miliona maraka, a preduzeće ima dug od 400 miliona KM.

Uz tako nisku cijenu najma, kakva je ponuđena, za otplatu duga “Aluminija”, kako je izračunato, bilo bi potrebno od 450 do 1.000 godina!

Sporni su, također, i zahtjevi za državno subvencioniranje zapošljavanja radnika, a nejasno je i kako je Nadzorni odbor dao saglasnost na ugovor između “Abraham grupacije” i “Aluminija” d. d., umjesto “Aluminij industriesa”.

Model saradnje

Niko sa sigurnošću ne može reći šta će se dogoditi s “Aluminijem” i hoće li “Abraham grupacija” dostaviti novi model saradnje i u roku od 30 dana, koji im je dat, izvršiti korekcije ugovora.

Budući da su za sada za “Aluminij” zainteresirani Izraelci s vrlo nepovoljnom ponudom, Džindić smatra da bi stečaj bio jedna od najispravnijih varijanti. Stotine radnika snašlo se na drugim adresama, a bivši visoki rukovodioci “Aluminija” već su dobili savjetničke i direktorske pozicije u državnim institucijama.

Istraga Tužilaštva HNK

U Tužilaštvu Hercegovačko-neretvanskog kantona još nisu okončali istragu, koja se vodi u nizu predmeta, a koja bi trebala pokazati ko je kriv za propast “Aluminija”. Trenutno se provode istražne radnje koje se odnose na ispitivanje odnosa sa pojedinim dobavljačima.


(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo