4°C
Mostar 10°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 6°C
Powered by Dark Sky

22.02.2020 / 21:58 Svijet - Frederick Ben Hodges

Američki general: Od koga Srbija se brani

Američki general: Od koga Srbija se brani
Frederick Ben Hodges / Vijesti.ba
Bivši glavnokomandujući američkih kopnenih snaga u Evropi, general Frederick Ben Hodges zapitao je povodom isporuke Srbiji prvog dijela ruskog PVO sistema Pancir, od koga Srbija smatra da treba da se brani, prenio je Glas Amerike.

"Pitam se čemu li ovi sistemi služe? Od koga Srbija smatra da treba da se brani? Zapad je neumoran u pronalaženju načina da priđe Srbiji. I ne predstavlja nikakvu prijetnju Srbiji", rekao je Hodges za Glas Amerike.

Prema njegovim riječima, Srbija bi na mnogo bolji način mogla da ulaže dragocijena sredstva, izgrađuje infrastrukturu i otvara radna mjesta, što bi mladim građanima Srbije gradilo vjeru u bolju budućnost. "Umjesto što kupuje skupe oružane sisteme protiv nepostojećih prijetnji iz vazduha", ocijenio je on.

Suma koju je Srbija platila Rusiji za raketni sistem "Pancir S" nepoznata je javnosti. Na svjetskom tržištu vojne opreme jedan raketni sistem tog tipa košta između 13 i 14,6 miliona dolara, u zavisnosti od verzije, dodao je Glas Amerike.

Hodges je rekao da države imaju pravo izbora dobavljača vojne opreme i oružja.  

"Svaka država ima pravo da nabavlja oružje po sopstvenoj volji. Volio bih da vidim i da se druge zapadne države uključe u konkurenciju u obezbjeđivanju onoga što Srbiji treba. Srbija ima i drugih prijatelja i mogla bi da postigne mnogo više od potpune zavisnosti od Rusije", podvlači Hodges.

Srbijanski ministar odbrane Aleksandar Vulin potvrdio je da je na batajnički aerodrom "Pukovnik-pilot Milenko Pavlović" iz Rusije dopremljen prvi dio sistema protivvazdušne odbrane "Pancir S1".

Sporazum o nabavci baterije sistema "Pancir" Srbija i Rusija zaključile su 2019. godine.

Artiljerijsko-raketni sistem za protivvazduhoplovna dejstva "Pancir S1" namijenjen je za protiv-vazdušnu odbranu objekata od izviđanja i dejstva iz vazdušnog prostora, kao i za zaštitu PVO jedinica i drugih sredstava ratne tehnike.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo