15°C
Mostar 20°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 17°C
Bihać 17°C
Powered by Dark Sky

22.02.2020 / 20:22 BiH - Agencija UN-a

U Bosnu i Hercegovinu prošle godine ušlo 30.000 migranata

U Bosnu i Hercegovinu prošle godine ušlo 30.000 migranata
Foto: Arhiv
U BiH je 2019. godine ušlo 30.000 migranata što je veliki porast u odnosu 2017. godine kada je taj broj iznosio 750, saopštila je Agencija UN za izbjeglice.

Oko 7.000 tražilaca azila, migranata i izbjeglica ostaje u BiH.

"Euronews" je ukazao da neki migranti da bi došli do zemalja EU koriste opasne puteve preko planina i šuma Hrvatske, gdje se, prema njihovim riječima, susreću sa nasilnom policijom.

Mnogi migranti kažu da ih je hrvatska policija nasilno vratila sa granice.

Član holandskog parlamenta Tineke Strik rekla je za "Euronews" da je nedavno putovala do granice BiH i Hrvatske i da su joj migranti rekli da ih hrvatska policija tuče.

"Oni kažu da ih hrvatska policija na silu vraća u BiH", navela je Strik u saopštenju, pozivajući se na višestruke izvještaje o ljudskim pravima.

Ona je istakla da nasilje postoji i da Vlada u Zagrebu ne istražuje pritužbe u vezi sa tim izvještajima, kao i da ne postoji nikakav monitoring na terenu.

Prema njenim riječima, nedostaje sistem prijema i zaštite, te generalno ne postoji adekvatna podjela odgovornosti.

U međuvremenu, vlasti u Hrvatskoj negiraju da postoji bilo kakvo nasilje ili prisila protiv migranata na granici uprkos brojnim svjedočenjima i izvještajima o tome.

Ministarstvo unutrašnjih poslova Hrvatske navelo je za "Euronews" da neregularne migracije predstavljaju "opasnost za bezbjednost", ali da nema dokaza da je korištena prisila prema migrantima.


(Vijesti.ba)

Izdvajamo