°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

22.02.2020 / 14:19 Politika - Nakon višednevnih razgovora

Dogovorena "deblokada" Zenice: Gradska uprava prihvatila šest amandmana SBB-a

Dogovorena "deblokada" Zenice: Gradska uprava prihvatila šest amandmana SBB-a
Foto: Arhiv - Vijesti.ba

Gradska uprava Zenice prihvatila je danas svih šest amandmana Kluba vijećnika Saveza za bolju budućnost BiH, čime su se stekli uvjeti za finansijsku deblokadu Grada.

Nakon višednevnih razgovora gradonačelnika Zenice Fuada Kasumovića i vijećnika u Gradskom vijeću Zenica, gdje je vođena rasprava o amandmanima podnesenim na Prijedlog budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, od vijećnika parlamentarne većine SDA, A-SDA i SBB BiH, gradonačelnik i Gradska uprava zaključili su da su amandmani SBB-a najpotrebniji građanima Zenice.

- Oni su prihvaćeni i bit će sastavni dio budžeta Grada Zenica za 2020. godinu, čime se stvaraju pretpostavke za normalno funkcioniranje Grada Zenica - poručili su iz Gradske uprave.

Ovu vijest s nestrpljenjem čekaju svi građani Zenice, a posebno najosjetljivije kategorije koje bi u narednim danima, zahvaljujući sporazumu, trebale dobiti pripadajuća novčana sredstva.

Dogovorom Kluba vijećnika SBB BiH i gradonačelnika Kasumovića, Grad Zenica prvi će put u historiji u budžetu osigurati 300.000 KM za isplatu naknada za svakog novorođenog stanovnika Zenice. Vodeći brigu o pronatalitetnoj politici, Grad Zenica također je prvi put prije dvije godine uveo novčanu pomoć za vantjelesnu oplodnju. Za pomoć radnicima i finansiranje rada JKP "Zenicatrans-prevoz putnika" prihvaćenim amandmanom u budžetu je namijenjen milion maraka.

- Zahvaljujem Klubu vijećnika SBB BiH na jednoj, rekao bih, prozeničkoj odluci koja će doprinijeti stabilizaciji prilika u našem gradu i zahvaljujući kojoj ćemo uz sve napore koje vodi Gradska uprava nastaviti pozitivne trendove u svim oblastima života građana Zenice - poručio je nakon sastanka gradonačelnik Kasumović.

Služba za finansije Grada Zenica i Služba kabineta Gradonačelnika vikend će provesti radno kako bi amandmani Kluba vijećnika SBB BiH bili uvršteni u Prijedlog budžeta Grada Zenica za 2020. godinu.

Radi dobrobiti i zaštite najboljih interesa svih građana Zenice, od predsjedavajuće Gradskog vijeća Zenica Diane Bešić očekuje se da u najkraćem roku zakaže sjednicu Gradskog vijeća na kojoj će Grad Zenica dobiti svoj budžet za 2020. godinu.

Jasmin Hodžić (SBB), predsjednik Kluba vijećnika SBB BiH u Gradskom vijeću, potvrdio je za “Avaz” da su postigli dogovor te da će, ako se svih šest amandmana nađe u prijedlogu budžeta, oni taj budžet podržati.



(Vijesti.ba / Avaz)

Izdvajamo