9°C
Mostar 11°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 16°C
Bihać 10°C

22.02.2020 / 13:59 Svijet - Tedros Adhanom Ghebreyesus

WHO zabrinuta brojem slučajeva koronavirusa bez jasnih veza

WHO zabrinuta brojem slučajeva koronavirusa bez jasnih veza

Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) zabrinuta je brojem slučajeva koronavirusa bez jasne epidemiološke veze, iako ukupan broj slučajeva izvan Kine ostaje relativno nizak, izjavio je u subotu generalni direktor WHO.

Slučajevi bez jasne veze mogu uključivati one koji ranije nisu putovali u Kinu niti su imali kontakte s potvrđenim slučajevima, izjavio je čelnik WHO Tedros Adhanom Ghebreyesus na brifingu za novinare.

Kina je izvijestila WHO o 75.569 slučajeva, među kojima 2.239 smrtna ishoda, kazao je on.

Sudeći po dostupnim podacima, bolest ima blage simptome kod 80 posto pacijenata zaraženih koronavirusom, i teške ili kritične kod 20 posto slučajeva, kazao je. Virus je bio fatalan u dva posto prijavljenih slučajeva.

Rizik od smrti povišen je kod starijih pacijenata, kazao je Tedros, dodajući da je relativno malo slučajeva bolesti među djecom.

Van Kine registrovano je 1.200 slučajeva u 26 zemalja, od kojih je osam smrtnih, saopćio je Tedros. Oni uključuju i jedan potvrđeni slučaj na afričkom kontinentu, u Egiptu, kazao je.

On je nazvao prijavljeni pad broj slučajeva u Kini dobrom viješću, ali je kazao da se to mora protumačiti veoma oprezno, dodajući da je "zaista prerano davati prognoze o ovoj epidemiji“.   

Međunarodni tim eksperata pod vodstvom WHO, koji je boravio na terenu u Kini prošlu sedmicu, otputovat će u Wuhan, epicentar epidemije virusa, tokom današnjeg dana.  

- Naša najveća briga ostaje kako postoji potencijal da se COVID-19 proširi na zemlje sa slabijim sistemima javnog zdravstva - izjavio je Tedros.         

- WHO je pozvala na pomoć od 675 miliona dolara za zemlje u svijetu u borbi protiv bolesti, posebno za one koje su najranjivije, kazao je on, dodajući da je identifikovao 13 zemalja u Africi koje smatra prioritetnim zbog njihovih veza s Kinom, prenosi Reuters.



(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo