13°C
Mostar 17°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 18:13 Regija - Ministar spoljnih poslova Srbije

Dačić: Tražićemo zvaničnu potvrdu da Jamajka nije priznala Kosovo

Dačić: Tražićemo zvaničnu potvrdu da Jamajka nije priznala Kosovo
Foto: Vijesti.ba

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić rekao je da je slučaj da je navodno Jamajka priznala nezavisnosti Kosova, a potom i demanti koji je uslijedio, dokaz da su mnoge zemlje pod velikim pritiskom da priznaju nezavisno Kosovo.

On je naglasio i da je Ministarstvo spoljnih poslova Srbije tražilo zvaničnu informaciju sa Jamajke.

"Pomoćnik ministra za bilateralu nam je usmeno rekao da oni nisu priznali Kosovo, ali ćemo tražiti i zvaničnu potvrdu za to. Srbija mora da nastavi sa aktivnostima koje su u našem nacionalnom i državnom interesu", rekao je Dačić.

Podsjetivši da je ministarica spoljnih poslova Jamajke naTwittteru objavila da ta zemlja nije priznala Kosovo, Dačić je naveo da je očigledno da se Priština odala u vezi sa tim jer je Hašim Tači napisao da zahvaljuje američkom kongresmenu Engelu koji već godinama unazad radi na tome.

"To znači da je Jamajka pod velikim pritiskom da prizna Kosovo i da u tome učestvuju Sjedinjene Države", rekao je Dačić u Malom Crniću kod Požarevca prilikom svečanog uručivanja stanova porodicama izbjeglih iz Bosne i Hercegovine i Hrvatske.

On je upitao da li će neko imati imalo morala da traži od Srbije da prestane kampanju za povlačenje priznanja, dok se istovremeno vrši pritisak na druge zemlje da priznaju Kosovo.

"To je apsolutno neprincipijelno i pokazuje da oni nikada nisu prestali sa tom kampanjom i da imaju podršku od najvećih zapadnih zemalja, a od nas traže da mi prestanemo", rekao je Dačić.

Prema njegovim riječima, trenutno 93 zemlje priznaju Kosovo, 95 zemalja ne priznaje Kosovo, a pet zemalja je u nekom fluidnom stavu.

"Od ukupno 193 članice za većinu je potrebno 97. Oni više nemaju većinu, i to ih boli", rekao je Dačić.

On je podsjetio i da je predsjednik Srbije Aleksandar Vučić rekao da Srbija može da prestane sa kampanjom za povlačenje priznanja, ali da mora da postoji moratorijum i na aktivnosti Prištine.

"I ne samo njih. Vidjeli ste da je Albanija najavila da će biti potpisan sporazum o zajedničkom finansiranju lobiranja. To znači da imaju zajednički fond, da plaćaju i kada oni to rade niko se ne oglašava", zaključio je Dačić.(Vijesti.ba / FoNet)

Izdvajamo