13°C
Mostar 19°C
Tuzla 15°C
Banja Luka 16°C
Bihać 16°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 16:43 Politika - Atina

Mehmedović i Filipović učestvovali na 14. Plenarnom zasjedanju PAM-a

Mehmedović i Filipović učestvovali na 14. Plenarnom zasjedanju PAM-a
Foto: Vijesti.ba
Članovi Delegacije Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine u Parlamentarnoj skupštini Mediterana (PAM) Šemsudin Mehmedović i Darijana Filipović učestvovali su na 14. plenarnom zasjedanju PAM-a, ...

... koje je, uz učešće više od 240 parlamentaraca iz zemalja članica, održano u Atini.

Na plenarnom zasjedanju istaknuta je značajna uloga PAM-a u regiji Mediterana, ali i u rješavanju globalnih problema kao što su upravljanje migracijama, terorističke prijetnje, klimatske promjene, te promocija i zaštita ljudskih prava. S tim u vezi, naglašena je i bliska saradnja PAM-a sa Ujedinjenim nacijama, posebno sa UNHCR-om u pogledu pitanja migracija i klimatskih promjena.

Tokom dvodnevne konferencije, parlamentarci su razmotrili izvještaje i izglasali rezolucije o kritičnim pitanjima za euro-mediteransko područje, a odnose se na mirovni proces na Bliskom Istoku, na proces pomirenja u Libiji, kao i na situaciju na sjeveroistoku Sirije, uključujući i terorističke prijetnje ISIS-a.

Usvojene su i rezolucije o ekonomskoj integraciji regiona Mediterana, o izazovima u vezi sa klimatskim promjenama, o upravljanju masovnim migracijama, te o promociji ljudskih prava u državama regiona - saopćeno je iz Sektora za odnose s javnošću PSBiH.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo