16°C
Mostar 17°C
Tuzla 21°C
Banja Luka 20°C
Bihać 16°C

21.02.2020 / 16:06 Politika - Predsjednik SNSD-a

Dodik: Mićić predložio sporazum sa SNSD-om

Dodik: Mićić predložio sporazum sa SNSD-om
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik Saveza nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik pozvao je danas lidera Stranke demokratske akcije (SDA) Bakira Izetbegovića na razgovor o Ustavnom sudu BiH, ...

... te najavio da će poslanički klub ove stranke u Predstavničkom domu parlamenta BiH u redovnoj parlamentarnoj proceduri uputi na razmatranje zakon u vezi sa izborom sudija tog suda.

Nakon sjednice Izvršnog komiteta SNSD-a, najavio je da će u narednih nekoliko dana biti održani sastanci sa svim predstavnicima političkih partija iz RS-a zastupljenih u parlamentu BiH u vezi s pripremljenim zakonom, koji predviđa da se strane sudije "zamijene“ domaćim stručnjacima.

Potpredsjednici SNSD-a Nikola Špirić i Nebojša Radmanović zaduženi su, kazao je, da sa stranakama sa sjedištem u Federaciji BiH dogovore da se takvi sastanci organizuju u narednih nekoliko dana.

-Sačekat ćemo druga mišljenja i amandmansko djelovanje - rekao je Dodik i dodao da nije optimist da će zakon koji predlaže SNSD biti prihvaćen.

Izvršni komitet SNSD-a je zadužio potpredsjednika SNSD-a Radovana Viškovića da finalizuje razgovore za Mićom Mićićem (SDS), gradonačelnikom Bijeljine u vezi s predstojećim lokalnim izborima.

- Prijedlog sporazuma već smo dobili od Mićića i potrebno je da se samo pojasne neki detalji i napravi finalni dokument - rekao je Dodik.

Nakon odluke Ustavnog suda BiH u vezi s poljoprivrendim zemljištem, ustvrdio je da se RS nalazi u najtežoj situaciju od potpisivanja Dejtonskog mirovnog sporazuma.

-To se ne može prihvatiti. Ustavni sud BiH nema neograničeno pravo - rekao je Dodik, dodajući da je Ustav BiH precizirao da Parlamentarna skupština BiH može svojom odlukom odrediti izbor sudija Ustavnog suda BiH.

Tvrdi da nije tačna izjava predsjednika SDS-a Mirka Šarovića da su neki funkcioneri SNSD-a dobili zemljište, o kojem je odlučivao Ustavni sud BiH te je osudio prijetnje koje je danas uputio šef Predstavništva RS u Rusiji Duško Perović redakciji banjalučkog portala "Capital“.


(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo