9°C
Mostar 15°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 11°C
Bihać 7°C

21.02.2020 / 13:38 Politika - Regionalni susret

Košarac na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Tirani

Košarac na sastanku Svjetskog ekonomskog foruma u Tirani
Foto: Vijesti.ba
Ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac prisustvuje danas u Tirani (Albanija) regionalnom sastanku Svjetskog ekonomskog foruma (WEF).

Sastanak se održava u okviru ''Akceleratora za konkurentnost i inovacije zapadnog Balkana'', javno-privatne platforme za saradnju lidera čiji je cilj pomoći regionu da poboljša svoju konkurentnost i obezbijedi dugoročniji rast.

Akcelerator za zapadni Balkan pokrenut je u partnerstvu sa Savjetom za regionalnu saradnju (RCC) i dio je globalne mreže sličnih inicijativa koje olakšavaju razmjenu uvida i iskustava, a u okviru globalne inicijative Svjetskog ekonomskog foruma (WEF). Ideja je pokrenuta u Davosu 2018. godine, a premijeri regiona su 2019. godine u Davosu izrazili namjeru da jedan akcelerator bude pokrenut i na zapadnom Balkanu.

Ministar Košarac obratio se učesnicima sastanka liderske grupe i podržao inicijativu Svjetskog ekonomskog foruma (WEF) i Savjeta za regionalnu saradnju (RCC).

On je istakao potrebu da se više radi na umrežavanju najboljih regionalnih inovativnih kompanija sa biznis inkubatorima i naučnim institucijama kako bi se što prije premostilo zaostajanje domaće i regionalne ekonomije za razvijenim evropskim zemljama.

''Strpljivo i dugoročno investiranje svih strana u ove procese garant je održivijeg i zdravijeg ekonomskog rasta kako za BiH, tako i za druge zemlje regiona'', rekao je ministar Košarac.

Današnjem skupu prisustvuju regionalni resorni ministri, premijer Albanije Edi Rama, te generalni sekretar Savjeta za regionalnu saradnju (RCC) Majlinda Bregu.

Cilj ovog sastanka je identifikovati i ubrzati odabrane inicijative koje mogu doprinijeti povećanju širenja inovativnih tehnologija i novih poslovnih modela i usmjeriti ekosisteme inovacija prema održivijim tehnološko-ekonomskim platformama.

Tema prvog sastanka liderske grupe u Tirani su prioriteti na čijoj realizaciji će se raditi narednih godina. Organizatori su poseban fokus stavili na ključne prioritete za razvoj akcionog plana, osnivanje liderske grupe i uspostavljanje uloge regionalnog koordinatora, te aktivnosti u 2020. godini u skladu sa akcionim planom.

Tokom boravka u Tirani ministar spoljne trgovine i ekonomskih odnosa BiH Staša Košarac održao je sastanak sa počasnim konzulom BiH u Albaniji Fikretom Klarijem sa kojim je razgovarao o mogućnosti povećanja obima trgovine između BiH i Albanije, s akcentom na izvoz iz BiH.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo