16°C
Mostar 21°C
Tuzla 16°C
Banja Luka 18°C
Bihać 18°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 13:34 BiH - Krizni štab Ministarstva zdravstva

U KS kontinuirano se provode mjere zaštite od coronavirusa

U KS kontinuirano se provode mjere zaštite od coronavirusa
Foto: Ilustracija / Vijesti.ba
Krizni štab Ministarstva zdravstva Kantona Sarajevo za praćenje i analizu situacije izazvane coronavirusom (COVID 2019) saopćava da kontinuirano prati aktuelnu epidemiološku situaciju i vrši epidemiološki nadzor u KS-u, u skladu s propisanim procedurama i protokolima.

Štab je u stalnom kontaktu s Kriznim štabom Federalnog ministarstva zdravstva i kriznim štabovima ostalih kantona.

Iz Kriznog štaba navode da su se i u prethodnom periodu u KS-u redovno provodile mjere zdravstvenog nadzora nad osobama kojima je sanitarna inspekcija izdala rješenje za stavljanje pod zdravstveni nadzor.

- Trenutno su u Kantonu Sarajevo pod  zdravstvenim nadzorom tri osobe koje su doputovale iz NR Kine, a što je u skladu s propisanim procedurama i naredbama nadležnih institucija. Dužina trajanja nadzora je vremenski interval najdužeg inkubacionog perioda za određenu zaraznu bolest, što je u ovom slučaju 14 dana - ističu u Kriznom štabu.

Zdravstveni nadzor kontinuirano provodi Epidemiološka služba Zavoda za javno zdravstvo Kantona Sarajevo.

Iz Kriznog štaba navode da se, prema navodima Evropskog centra za prevenciju bolesti i kontrolu, vjerojatnost zaraze coronavirusom za stanovništvo Evrope smatra veoma niskom.

Poručuju i da će nastaviti djelovati po planu pripravnosti, s ciljem zaštite zdravlja stanovništva, saopćeno je iz Press službe KS.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo