10°C
Mostar 16°C
Tuzla 11°C
Banja Luka 11°C
Bihać 12°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 13:17 Svijet - Horst Seehofer

Njemačka povećava prisustvo policije nakon rasističkog napada u Hanauu

Njemačka povećava prisustvo policije nakon rasističkog napada u Hanauu
Horst Seehofer / Vijesti.ba
Horst Seehofer, ministar unutrašnjih poslova Njemačke, rekao je u petak da će vlasti, nakon rasističkog napada u Hanau pojačati prisustvo policije u cijeloj zemlji, a da će posebno nadzirati džamije i druge osjetljive lokacije.

Rasistički terorista identifikovan kao 43-godišnji Tobias Rathjen izveo je u srijedu uvečer oružani napad na dva ugostiteljska objekta u Hanauu i ubio devet osoba. Kasnije je pronađen mrtav, zajedno s majkom, u svom stanu. Napadač je bio registrovani lovac, a ostavio je pismo i videoporuku.

Seehofer je izjavio da su se državni zvaničnici za sigurnost i sigurnosne agencije s kojima je konsultovao u četvrtak složili da povećaju prisustvo policije u zemlji. Kazao je i da će biti više nadzora nad “osjetljivim lokacijama“, što uključuje džamije, kao i veliko prisustvo policije na željezničkim stanicama, aerodromima i granicama.

Napad se dogodio u trenutku sve veće zabrinutosti zbog krajnje desničarskog ekstremizma očitovanog u ranijim napadima i porasta antimigrantske stranke Alternativa za Njemačku (AfD).

U njemačkom gradu Hanauu u četvrtak uvečer održana je komemoracija za stradale u rasističkom terorističkom napadu u Njemačkoj. Njemački predsjednik Franck-Walter Steinmeier otkazao je dnevni program u kabinetu i u pratnji supruge Elke Bundenberger prisustvovao komemoraciji. Na sličnim skupovima u više od 50 njemačkih gradova u četvrtak se okupilo na hiljade ljudi.

Pojedini ogranci Alternative za Njemačku već su bili pod budnim nadzorom njemačke obavještajne agencije. Međutim, stranka čvrsto odbacuje svaku odgovornost za napade krajnjih desničara.


(Vijesti.ba / AA)

Izdvajamo