14°C
Mostar 16°C
Tuzla 20°C
Banja Luka 19°C
Bihać 15°C

21.02.2020 / 13:12 Politika - Razgovor za Vijesti.ba

Borenović o krizi, razgovoru s Nelsonom, Dodiku i Ustavnom sudu

Borenović o krizi, razgovoru s Nelsonom, Dodiku i Ustavnom sudu
Branislav Borenović / Vijesti.ba
Svako ko želi dobro BiH trebao bi podržati odlazak stranih sudija. To se navodi i u mišljenju Evropske komisije o članstvu BiH u EU iz 2019.godine.

Kaže ovo za Vijesti.ba lider PDP-a Branislav Borenović.

Ambasador SAD Eric Nelson je razgovarao s predstavnicima PDP-a te vam je poručio kako su SAD za puno poštivanje Dejtonskog sporazuma i bh. institucija i da opstrukcije i blokade nisu put. Kako ste shvatili ovu poruku?

BORENOVIĆ: PDP se oduvijek zalaže za poštivanje Dejtona, kao i za snažne, ustavom definisane, institucije. Jedan od osnovih demokratskih principa, podjela vlasti na zakonodavnu, izvršnu i sudsku mora biti u potpunosti ispoštovana. Nažalost, sada nije takva situacija. Ako imamo sudije Ustavnog suda koji nisu državljani BiH ili koji su na te pozicije došli pravo iz najviših organa političke stranke, u ovom slučaju SDA, je slabost, nedostatak i politička zloupotreba institucija. Mi upravo težimo da se riješi takva situacija u Ustavnom sudu jer se zalažemo za jake i odgovorne institucije.

Milorad Dodik danas javno je pohvalio djelovanje opozicije u Republici Srpskoj po ovom pitanju. Prijaju li vam ti komplimenti?

BORENOVIĆ: Ne dotiče me. Potpuno mi je svejedno da li nas Dodik kudi ili hvali.

Izvjesno je kako će jedna od posljedica usvojenih zaključaka u NSRS biti i ta da će BIH ostati bez odluke o privremenom finansiranju. Stranke sa sarajevskom adresom neće podrzati odlazak stranih sudija iz Ustavnog suda BIH. Šta je u tom slučaju plan B politickih lidera iz RS, do kada ste spremni blokirati institucije obustavom aktivnosti po pitanju odlučivanja?

BORENOVIĆ: Svako ko želi dobro BiH trebao bi podržati odlazak stranih sudija. To se navodi i u mišljenju Evropske komisije o članstvu BiH u EU iz 2019.godine. Sve dok su oni tu, država nije nezavisna, demokratska i spremna da bude članica Evropske unije. S takvim stavom očigledno je da te stranke, bilo one nacionalne poput SDA ili kvazigrađanske kao što je DF, koče napredak zemlje. A puna im usta Bosne. Mi ćemo se ponašati u skladu sa zaključcima koje je donijela NSRS, a vladajuća BH koalicija ima parlamentarni kapacitet da donosi ili ne donosi odluke. Svjedoci smo nevjerovatnog licemjerja većine političkog Sarajeva. Oni su u vlasti sa SNSD, mi nismo, SDA im je dao četvrto delegatsko mjesto u Domu naroda i punu kontrolu tog Doma, oni su potpisali principe za formiranje vlasti, Program reformi, SDA, SNSD, HDZ, DF, SBB su formirali Savjet ministara i podijelili fotelje, mi nismo i jasno smo rekli da nećemo sa njima, oni su povećali budžet, pa Komšić je sa Dodikom povećao plate u Predsjedništvu, smijenio sve ambasadore Srbe, sve Srbe u Upravnom odboru Centralne banke, mi nismo. Na sve to još imaju i podršku stranaca koji su odmah nakon kriminalnih izbora pozvali izborne pobjednike da formiraju vlast, a o podršci javnih medija da ne govorim... Vrhunski bezobrazluk Dodikovih političkih partnera iz Sarajeva. TRAŽILI STE, dobili ste ga i više neka prestanu sa stupidnim izgovorima. Kad su sve to mogli da usaglase neka ponesu odgovornost za aktuelnu situaciju. Oni su vlast, mi opozicija.

Kada je Dodik bio opozicionar , uvijek je uvijek kontra pozicije ma o kakvim temama da se radilo. Današnja opozicija podržala je Dodika na politickim pitanjima poput raspisivanja referenduma o Tužilaštvu i Sudu BiH, pitanja referenduma o Danu RS i sada oko rasprave o Ustavnom sudu BiH. Činjenica je da je opozicija izašla slabija nakon prva dva pitanja, hoće li biti neke rauzlike ovaj put?

BORENOVIĆ: Treba napraviti jednu bitnu razliku: mi ne podržavamo Dodika, mi izražavamo svoj stav po tim nama bitnim pitanjima i veoma rijetko su bili usaglašeni stavovi. Ne tiče nas se kult ličnosti koji on pokušava od sebe da napravi, niti to da li je on za ili protiv nečega. Mi imamo svoje politike i stavove koje slijedimo.

Sve države clanice PIC-a dale su podrsku Ustavnom sudu BIH, osim Rusije. Kako komentirate ovakve stavove svih članica PIC-a na jedonj i Rusije na drugoj strani?

BORENOVIĆ: Ništa novo. Ponoviću svoj stav – vladavina prava, depolitizacija i nezavisnost pravosudnih institucija, uključujući i Ustavni sud, jedini je ispravan put kojim moramo krenuti.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo