8°C
Mostar 10°C
Tuzla °C
Banja Luka 13°C
Bihać 11°C

21.02.2020 / 12:13 Politika - Sastanak u Sarajevu

Podžić-Giménez: Španija podržava evroatlantske integracije BiH

Podžić-Giménez: Španija podržava evroatlantske integracije BiH
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministar odbrane Bosne i Hercegovine Sifet Podžić primio je danas ambasadora Španije u BiH José Maria Valdemoro Giméneza, s kojim je razgovarao o ubrzanju reformskih procesa na evroatlantskom putu BiH.

Podžić je upoznao Giméneza s prioritetima rada MO i Oružanih snaga (OS) BiH, s akcentom na dokument Program reformi BiH. Naglasio je da u cilju realizacije i implementacije aktivnosti proisteklih iz tog dokumenta je potrebno da se na Vijeću ministara BiH usvoji planirani budžet za sektor odbrane. Zahvalio je španskom ambasadoru na logističkoj podršci pripadnicima OSBiH koji se nalaze u misiji podrške miru u Centralnoafričkoj Republici i pomoći u nabavci detektora za deminiranje Deminerskom bataljonu OSBiH.

Također, Podžić je naglasio da bilateralno odbrambenu saradnju dviju država treba dalje unapređivati.

Giménez se zahvalio na prijemu istakavši vrlo dobre odnose MOBiH i MO Kraljevine Španije i nadu da će da bilateralno odbrambena saradnja dviju država biti unaprijeđena. Istakao je da K. Španija podržava evroatlantske integracije Bosne i Hercegovine i da podržava jačanje odnosa BiH i NATO. Naglasio je potrebu provođenja reformi u BiH u cilju vladavine prava, izrazivši zabrinutost zbog trenutnog zastoja koji će usporiti približavanje BiH EU.

Podžić je u tom smislu ukazao i na važnost sveukupne regionalne saradnje, te Inicijative A-5 Američko-jadranske povelje.

Razgovarano je i o knjiženju perspektivne vojne imovine i drugim aktuelnim temama, saopćeno je iz Ureda za odnose s javnošću MOBiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo