1°C
Mostar 7°C
Tuzla 2°C
Banja Luka 4°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 10:43 Svijet - Smrtonosni virus

Južna Koreja proglasila dva grada 'zonama posebnog upravljanja' zbog virusa

Južna Koreja proglasila dva grada 'zonama posebnog upravljanja' zbog virusa
Foto: Yonhap / Vijesti.ba
Južna Koreja je u petak saopćila da je novi korona virus u prvim fazama izbijanja epidemije, ali je naglašeno da se još uvijek "može držati pod kontrolom" iako se broj zaraženih učetverostručio u samo tri dana.

Zemlja je prijavila 100 novih slučajeva korona virusa od 16 sati popodne u petak, čime je ukupni broj zaraženih porastao na 204, navodi se u saopćenju Korejskog centra za kontrolu i prevenciju bolesti (KCDC).

Prema istraživanjima, većina oboljelih se zarazila tokom crkvenih misa u jugoistočnom gradu Daegu, piše južnokorejska novinska agencija Yonhap.

Gradovi Daegu, gdje su vlasti tražile od 2.5 miliona stanovnika da ostanu unutra, i susjedni Cheongdo proglašeni su "zonama posebnog upravljanja" dok su u prijestolnici Seulu zabranjene demonstracije u centru grada.

Od 100 novih slučajeva, 86 su u Daeguu, 300 kilometara jugoistočno od Seula i susjedne pokrajine Sjeverni Gyeongsang. A sedam oboljelih je u Seulu, saopćio je KCDC.

Zdravstvene vlasti obećale su da će uložiti više napora u slučaju suzbijanja jer se potencijalno smrtna bolest brzo širi širom zemlje.

Ministar zdravlja Park Neung-hoo rekao je novinarima da će zdravstvene vlasti omogućiti bolnicama da odvoje respiratorne pacijente od drugih u nastojanju da spriječe prenošenje s čovjeka na čovjeka unutar bolnica.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo