8°C
Mostar 11°C
Tuzla 12°C
Banja Luka 14°C
Bihać 14°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 09:23 Regija - Američki ambasador u OEBS-u

Gilmore: Mir i stabilnost na Balkanu su održivi

Gilmore: Mir i stabilnost na Balkanu su održivi
Jim Gilmore / Vijesti.ba
Sjedinjene Američke Države oduvijek su bile snažan zagovornik stabilnosti na zapadnom Balkanu, a na osnovu onoga što se trenutno tamo dešava, vidimo da postoje uslovi da se mir i stabilnost u regionu održe, rekao je za Pobjedu Jim Gilmore, američki ambasador u OEBS-u.

"Kao što znate, SAD su uvijek bile snažan zagovornik mira na zapadnom Balkanu. Ove godine se obilježava 25-godišnjica Dejtonskog sporazuma, kojim je okončan sukob na prostoru bivše Jugoslavije. Kao što vidimo, trenutno se na Balkanu dešava dosta pozitivnih stvari", rekao je Gilmore Pobjedi u toku telefonskog brifinga sa novinarima.

Gilmore kaže i da se stvari na Balkanu kreću u pozitivnom smjeru.

"Albanija je sada predsjedavajuća OEBS-om, Hrvatska predsjedava Savjetom Evropske unije. OEBS ima puno terenskih misija na zapadnom Balkanu, tako da možete vidjeti u kojoj mjeri svi radimo u pravcu mira i sigurnosti na zapadnom Balkanu. Mislim da se stvari na Balkanu kreću u veoma pozitivnom pravcu", ocijenio je američki diplomata, dodajući da je optimističan u pogledu razvoja mnogih balkanskih zemalja.

Dodaje da SAD žele da podstaknu Srbiju da se još više približi EU.

"Optimističan sam u pogledu razvoja mnogih zemalja u regionu Balkana, uključujući i to da bismo željeli da podstaknemo interesovanje Srbije za približavanje Evropskoj uniji. Mi mislimo da je to zapravo vrlo pozitivan smjer u kojem idu i i ima dosta načina da se to realizuje. Na osnovu onoga što trenutno vidimo u regionu, mir i stabilnost su održivi", rekao je Gilmore, prenosi RTCG.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo