7°C
Mostar 13°C
Tuzla 7°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C
Powered by Dark Sky

21.02.2020 / 08:46 Politika - Tegeltija pojasnio

Prijedlog budžeta BiH do kraja februara, moguća blokada

Prijedlog budžeta BiH do kraja februara, moguća blokada
Foto: Fena / Vijesti.ba
Ministarstvo finansija i trezora Bosne i Hercegovine trebalo bi do kraja februara Vijeću ministara predložiti prvu verziju budžeta za 2020. godinu - kazao je to jučer predsjedavajući Vijeća ministara BiH Zoran Tegeltija (SNSD).

Novinare je zanimalo pitanje finansiranja državnih institucija koje trenutno funkcioniraju na tromjesečnoj Odluci o privremenom finansiranju koja ističe s 31. martom, a na snazi je blokada rada državnih institucija jer politički predstavnici iz Republike Srpske odbijaju učestvovati u donošenju bilo kakvih odluka na državnom nivou.

Tegeltija najavljuje da će procedura donošenja tog važnog finansijskog akta biti ispoštovana na način kako je to propisano zakonskim aktima.

- Odluka o budžetu zavisit će od toga kako ćemo se kretati kroz ovu kriznu situaciju u kojoj se BiH sada nalazi - kazao je Tegeltija.

Prijedlog budžeta, prema proceduri, domovima Parlamentarne skupštine BiH na usvajanje predlaže Predsjedništvo BiH u kojem je Tegeltijin stranački šef Milorad Dodik.

Isto pitanje novinari su uputili i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Željku Komšiću koji je kazao da ukoliko predstavnici SNSD-a u Vijeću ministara odluče ne podržati ni odluku o privremenom finansiranju onda moraju preuzeti odgovornost za to.

Nova blokada vlasti na državnom nivou nastupila je nakon odluke Ustavnog suda BiH kojom su određene odredbe Zakona o poljoprivrednom zemljištu Republike Srpske proglašene neustavnim, a te odredbe tretiraju državnu imovinu na šta entiteti nemaju pravo.

Potom je uslijedila sjednica Narodne skupštine Republike Srpske kada su poslanici zaključcima obavezali političke predstavnike RS-a u bh. institucijama da obustave donošenje bilo kakvih odluka u organima BiH do usvajanja zakona o prestanku mandata stranih sudija i izboru domaćih sudija u Ustavnom sudu BiH.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo