3°C
Mostar °C
Tuzla 6°C
Banja Luka 7°C
Bihać 5°C

20.02.2020 / 20:53 Svijet - Ruski predsjednik

Putin se zahvalio FBI na informaciji o planiranju napada u Rusiji

Putin se zahvalio FBI na informaciji o planiranju napada u Rusiji
Vladimir Putin / Vijesti.ba
Ruski predsjednik Vladimir Putin u četvrtak je pohvalio FBI što je podijelio informaciju koja je pomogla u osujećivanju napada sljedbenika radikalne grupe Islamska država u St. Petersburgu tokom novogodišnjih praznika.

Govoreći na sastanku s visokim zvaničnicima Savezne službe sigurnosti (FSB), Putin je izjavio „da smo zahvalni našim partnerima na njihovoj podršci i profesionalnoj solidarnosti u suprotstavljanju zajedničkoj prijetnji“.

- Mi ćemo, prirodno, odgovoriti na isti način - dodao je ruski čelnik.

FSB je u decembru prošle godine objavio hapšenje dvojice Rusa koji su priznali da su planirali terorističke napade u St. Petersburgu.

 Putin je potom nazvao američkog predsjednika Donalda Trumpa kako bi mu se zahvalio na dojavi.

U decembru 2017. Putin se također zahvalio CIA-i zbog informacije koja je pomogla u osujećivanju bombaških napada u St. Petersburgu. Kremlj je tada saopćio da je dojava CIA-e dovela do FSB-vog hapšenja grupe osumnjičenih koji su planirali napad na katedralu Kazan i na ostala mjesta na kojima se okuplja veliki broj ljudi u St. Petersburgu.

Rusko-američki odnosi pali su na najniže nivoe od Hladnog rata nakon ruske aneksije Krima u 2014., ali su Moskva i Washington obećali da će nastaviti kontraterorističku saradnju, prenosi Associated Press.

(Vijesti.ba / FENA)

Izdvajamo