35°C
Mostar 37°C
Tuzla 34°C
Banja Luka 33°C
Bihać 33°C
Powered by Dark Sky

20.02.2020 / 20:00 Regija - Kosovski analitičar za Vijesti.ba

Krasniqi: Srbija se nije odrekla rata, već je promijenila način ratovanja

Krasniqi: Srbija se nije odrekla rata, već je promijenila način ratovanja
Aleksandar Vučić / Vijesti.ba
Uran Krasniqi, politički analitičar iz Prištine, kazao je za Vijesti.ba kako je bez sumnje, Srbija i dalje glavni faktor destabilizacije u regionu.

On kaže da i ne može biti drugačije kada su i danas na čelu srpske politike isti akteri kao i devedesetih, kada su na Balkanu bili ratovi.

"To pokazuje da srpsko društvo nije promijenilo državu. Dok se dva glavna lidera srpske države, Aleksandar Vučić i Ivica Dačić, nisu distancirali od prošlosti i nisu se izvinili za počinjene zločine. Kada smo kod toga, sjećam se pjesme Izeta Sarajlića, koji piše: Slobodan Marković mi se sinoć pojavio u snu i izvinio zbog nanijetih rana. Jedino srpsko izvinjenje svo ovo vrijeme, samo u snu i od mrtvog pjesnika", kaže Krasniqi.

Krasniqi smatra da se Srbija u suštini nije promijenila, već se prilagodila novim okolnostima regiona.

"Ako se devedesetih godina Srbija borila sa svojim trupama u Bosni i Hercegovini i na Kosovu, u to vrijeme je podstakla Srbe u Bosni i Hercegovini i na Kosovu da preduzmu akciju protiv tih država. To znači da se nije odrekla rata, već je promijenila način ratovanja.

On napominje da u Nišu postoji ruski centar sa sumnjivom aktivnošću.

"Uvijek postoji prilika da veliki iskoristi malog za svoje interese. Kao što Srbija koristi Srbe koji žive u drugim zemljama za svoje interese, tako i Rusija koristi Srbiju", kaže on.On navodi da je tipičan primjer takve destabilizacije na Kosovu hranjenje osjećaja kosovskih Srba od strane Beograda da ne priznaju državu Kosovo.

"Sukob dvoje ljudi događa se kada imaju različite poglede na određenu situaciju. Sve negativne akcije Srba proizilaze iz ovog pritiska kojeg im Beograd servira. Ako bi im Srbija rekla da je vaša država Kosovo, oni bi to prihvatili. Ali nije im rečeno. Naprotiv, Beograd im govori suprotno, stvarajući u njima iluzije i ometajući njihovu integraciju u državu Kosovo, samim tim pogoršavajući im život. Danas na Kosovu Srpska lista glavni je predstavnik političkog mišljenja Beograda", kaže Krasniqi.

Krasniqi kaže da zemlje u regionu moraju usloviti saradnju sa Srbijom njenim izvinjenjem i normalnim pristupom.

"Izolacija Srbije koja je karakteriše nagon je za razmišljanje i promjene. Ali srpsku državu može da promijeni srpsko društvo. To je pitanje srpskog obrazovanja i istorijske interpretacije u školama. Tamo se mogu izabrati prije Vučića i Dačića, Čedomir Jovanović ili Nenad Čanak", mišljenja je Krasniqi.

On dodaje da, ako se Srbija ne promijeni, i dalje će biti izvor napetosti u regionu i potencijal za nove nesreće.

"Borges negdje u svojim predavanjima navodi primjer opasnosti koju predstavlja mač u rukama dijeteta. U slučaju o kojem govorimo, Srbija nije dijete, već odrasla osoba sa mačem. Mač koji smo vidjeli kako je koristila", zaključio je Uran Krasniqi u razgovoru za Vijesti.ba.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo