27°C
Mostar 32°C
Tuzla 28°C
Banja Luka 29°C
Bihać 29°C
Powered by Dark Sky

20.02.2020 / 20:00 Politika - Dodik i Čović najavili

SNSD i HDZ predlažu zakon o Ustavnom sudu, podržala ih Rusija

SNSD i HDZ predlažu zakon o Ustavnom sudu, podržala ih Rusija
Foto: Vijesti.ba
Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik danas je najavio da će zajedno sa HDZ-om predati prijedlog zakona o Ustavnom sudu BiH.

- U toku dana ili sutra, kako sam i jučer najavio, vjerujemo da će biti spreman zajednički prijedlog srpske i hrvatske strane da se to preda nadležnim strukturama Predstavničkog i Doma naroda i zatraži da se to pitanje stavi na dnevni red. Vjerujemo da rješenja koja smo predložili mogu da budu korisna i prihvatljiva i za Bošnjake - napomenuo je Dodik.

Pojašnjava da je predloženim zakonskim rješenjem predviđeno da trojica sudija umjesto stranaca u Ustavnom sudu bira Predsjedništvo BiH, i da bi to bili predstavnici konstitutivnih naroda, koje u konačnici potvrđuje Dom naroda. Ostale će sudije, dodaje, biti birane kao i dosad - dva iz RS-a i četiri iz FBiH.

Predsjednik HDZ-a BiH Dragan Čović ranije je izjavio da ova stranka podržava pristup da državljani BiH moraju biti u svim institucijama izvršne, zakonodavne i pravosudne vlasti, pa i u Ustavnom sudu BiH, te da je došlo vrijeme da strane sudije moraju otići iz te pravosudne institucije.

- Činjenica je da tri predstavnika međunarodnih institucija već više od 20 godina egzistiraju u Ustavnom sudu i da je došlo vrijeme da BiH mora u tom sudu imati devet predstavnika tri konstitutivna naroda. Da bi se to desilo moramo donijeti adekvatne zakone u parlamentarnoj proceduri i za to nam je potreban konsenzus - izjavio je Čović za TV Herceg-Bosne.

Podršku SNSD-u i HDZ-u danas je dala i Rusija.

Iz ruske Ambasade ističu da je ono što dva konstitutivna naroda predlažu kroz nacrt zakona o Ustavnom sudu BiH za razmatranje u Parlamentarnoj skupštini BiH, predstavlja Ustavom BiH predviđenu mogućnost da se napravi važan korak ka oslobađanju ove zemlje od vanjskog protektorata.

(Vijesti.ba)

Izdvajamo